Békesi, a napi monetáris vészharangozó

2023. 04 03. 12:01

Békesi… Miután Horn Gyula kirúgta a kormányából, helyére Bokros Lajos került. Ez már egy másik rémtörténet…
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

„Egy-két év kellene ahhoz, hogy Magyarország gazdaságának negatív spirálja megforduljon. Ám ehhez csatlakozni kell az euróövezethez, az Európai Ügyészséghez, vissza kell fogni az állami költekezést, a hitelek kibocsátását és a bérnövekedést, s persze teljesíteni kell az EU jogállami követeléseit. Ha ezt nem tesszük meg, rettenetes adósságtömeget fogunk magunkkal cipelni” – magyarázta Békesi László egykori szocia­lista pénzügyminiszter Bolgár Györgynek a Klikk TV-ben.

Békesi és Drágabolgárúr. Jézusom!

Valaki egyszer megszámolhatná, hány monetáris vészharangozót szólaltatnak meg napi/heti rendszerességgel az ellenzéki médiumok. (Kapásból néhány: Petschnig Mária Zita, Kéri László, Lengyel László, Bokros Lajos, Vértes András…) Bár egy kaptafára készülnek a bölcsességek, előadóik igyekeznek színezni az ökörségeiket. Békesi például most ekképp: „Mindegy, mit mond a miniszterelnök, hogy kiadta az utasítást, év végére egy számjegyű lesz az infláció, ha pedig befejeződik a háború meg kitör a béke, akkor vége lesz, egyik sem következik be.”

Hősünk sose ment a szomszédba egy kis hangulatkeltésért. A ­2018-as választások előtt például azt fejtegette, a Fidesz még utcai robbantások szervezésétől sem riadna vissza, hogy hatalomban maradhasson: „Néhány robbantás után a hívei könyörögnének a szükségállapotért, így akár el is halaszthatná a választást.” Nem pont így történt.

Mondják, Békesinek van valami jótékony kisugárzása. Fuvolázó hanghordozása anno sikeresen tompította az áremeléseket követő lakossági anyázásokat. Dacára ennek Horn Gyula kirúgta a kormányából. Helyére a kétségbeejtő Bokros Lajos került – de az már egy másik rémtörténet.

Pilhál György
Magyar Nemzet