A békepárti határozat a magyar emberek többségének akaratát rögzíti

2023. 03 31. 14:06

A békepárti határozati javaslatról szóló szavazás eredménye egy kijelzőn az Országgyűlés plenáris ülésén 2023. március 31-én. Az előterjesztést, amelyet az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán nyújtottak be a Fidesz és a KDNP képviselői, 130 igen és 24 nem szavazat mellett fogadták el.
Fotó: MTI/Kovács Attila

Az Országgyűlés által pénteken elfogadott békepárti határozat a magyar emberek többségének akaratát rögzíti, és egyértelmű üzenet Magyarországnak, valamint az egész világnak – mondta ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a Századvég Közéleti Tudásközpont tanácsadója az M1 aktuális csatornán.

Ifj. Lomnici Zoltán úgy fogalmazott, a határozat „nem maszatol”, világosan fogalmaz, logikus a felépítése és egyértelmű üzenetet fogalmaz meg: kiemeli a békepártiságot, tiszteletben tartja Ukrajna területi autonómiáját, elítéli az orosz agressziót, kitér a szankciók káros hatásaira, és arra kéri az Európai Uniót, hogy ne hozzon több ilyen jellegű intézkedést. Emellett felhívja a figyelmet a kormány állampolgároktól kapott erős felhatalmazására, valamint felszólítja a magyar baloldalt, hogy ne okozzon károkat az országnak és a magyar embereknek.

A határozat a legdemokratikusabb módja annak, hogy a magyar emberek többségének akaratát rögzítse, a dokumentumban ugyanis a magyarok „viszontlátják” azt az akaratukat, amelyet a nemzeti konzultációban kifejeztek, és amelyet a tavalyi országgyűlési választáson a döntésükkel támogattak – mondta az alkotmányjogász.

Ifj. Lomnici Zoltán kitért arra is, hogy a magyar baloldal nemcsak a „szokásos jelleggel” mondott ellen a kormánynak ebben a témában, hanem „kényszerűségből, hiszen a mögöttük álló támogatóik nem tolerálnák, ha ebben a kérdésben meginogna a magyar baloldal”.

A szavazás után az alkotmányjogász kiemelte: mivel a javaslatot meggyőző többséggel fogadta el az Országgyűlés, az rendkívüli módon legitim.

A fideszes és KDNP-s képviselők által az orosz-ukrán háború egyéves évfordulója kapcsán benyújtott békepárti határozati javaslatot 130 igen szavazattal, 24 nem ellenében fogadta el az Országgyűlés. A dokumentumban az Országgyűlés kifejezi elkötelezettségét a béke mellett, és rögzíti: azt várja el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjen fel, és kerülje azokat a lépéseket, amelyek a háború kiterjedésével járnak. Elítéli továbbá Oroszország katonai agresszióját, és elismeri Ukrajna jogát az önvédelemhez. (Forrás: MTI)