Börtönviszonyok

2023. 03 02. 11:28

A bulinak vége, haramiák és prókátor urak…
Fotó: Kurucz Árpád

Egy minapi hír szerint tavaly huszadára esett vissza a „börtönproblémák” miatt indított perekben kifizetett kárigények összege, miután az Országgyűlés három évvel ezelőtt törvényt hozott a „börtönbiznisz” felszámolása érdekében.

„Megjavultak” a börtönkörülmények…

A letűnt műfaj lényege az volt, hogy a körülményekre panaszkodó börtönbeutaltak különféle „humanista” felekezetek segítségével beperelték az államot. A módszer az idők során iparággá vált. A nagyjából 12 ezer eljárás során több mint tízmilliárd forint kártérítést ítélt meg a Emberi Jogok Európai Bírósága a felperes bűnözőknek a magyar állam ellenében.

Érdekesség, hogy az ügyek csaknem negyven százalékát tíz, erre szakosodott ügyvédi iroda vitte – kaszáltak is a prókátorok rendesen.

(A 2018-as választáson az ellenzék színeiben induló Magyar György ügyvédi irodájának letéti számláján például több mint 544 millió forint landolt.)

Nem mindenki örült az új jogszabálynak. Emlékszem, Fahidi Gergely ügyvéd például közösségi oldalán jajdult bele a nagyvilágba: micsoda dolog, hogy a kormányzat leállítja a pernyertes börtönlakók kifizetését?! No, igen, doktor eladdig cirka félmilliárd forintot markolt fel a perlekedő bűnözőknek megítélt kártérítési pénzekből – csak hát van a dolognak egy másik olvasata is. Vagyunk mi itt néhány millióan, akik meg erős tenyérviszketést éreztünk, amikor arról kaptunk hírt: sokmil­liós bánatpénz jár a markába röhögő X. Y. darabolós gyilkosnak (és az őt kiokosító ügyvédnek) az államtól – tőlünk –, amiért túl árnyékos cellában volt kénytelen múlatni a kiszabott éveit.

A bulinak vége, haramiák és prókátor urak. Game over.

Pilhál György
Magyar Nemzet