Együttműködés a grazi egyetem és a lenti gyógyfürdő között

2023. 02 14. 10:37

Balról prof. dr. Jörg Lindemann, dr. Szolnoki Nikolett, dr. Pál Attila.

Zala vármegye határon átnyúló kapcsolatai és közös pályázati lehetőségek révén vetődött fel az együttműködés a grazi egyetem és a hasonló hiperbar kamrával rendelkező Lenti Balance Medical Center között. A február 13-án tartott sajtótájékoztatón dr. Pál Attila elnök foglalta össze a kapcsolatfelvétel jelentőségét:

– Zala vármegye régóta valósít meg határon átnyúló pályázatokat és ebben kitűnő kapcsolatokat találtunk Ausztriában korábban is. Úgy látom, hogy az új téma területén is megtaláltuk a legjobb és legfontosabb partnerünket. Hazánkban nálunk a Lenti Balance Medical Centerben van hiperbár kamra és Ausztriába egyedül Grazban, így mindkét ország együttműködését tudjuk megvalósítani a készülékek használatát tekintve, amennyiben nyer a pályázatunk.

Milyen részleteket tartalmaz a pályázat és mit profitálhatunk ebből?

Az osztrák oldalon már ötven éve gyógyítanak ezzel a kamrával, tehát nagy tapasztalattal rendelkeznek. Ezt nekünk az együttműködés alapján csak át kell vennünk, és nem külön megtanulnunk. Náluk a társadalombiztosítás finanszírozza a kezelés egy részét, az egyetemek közül a grazi oktatja is a hiperbar-terápiát. Hármas célunk lehet ebben a projektben. Egyrészt biztosítsunk egy olyan anyagot, hogy a magyar orvostudomány is oktathassa ezt a terápiát, részt szeretnénk venni egy poszt-Covid kutatásban, amely új típusú gyógyítási lehetőséget rejt. A harmadik, hogy megérje finanszírozni a TB-nek a hiperbár kezeléseket, mert mi úgy gondoljuk, hogy a stroke, az érrendszeri betegségek és az új long-Covid gyógyítása hatékonyabb és olcsóbb a terápiával, mint a betegnek járulékot fizetni hosszabb távon, mert nem tudjuk visszahozni őket a munkaerőpiacra.

A hiperbár kamra kívülről.

A vármegyegyűlés elnöke kifejtette, hogy tovább gondolják a kapcsolatok szélesítését, hiszen Szlovénia és Horvátország bevonása hasonló témában – akár egy újabb pályázat keretében – tágítaná az egészségügyi megoldások körét, így még hatékonyabban történne a gyógyulni vágyók érdekeinek érvényesítése.

Dr. Szolnoki Nikoletta hiperbárszakértő arról számolt be a sajtótájékoztatón, hogy sikeresen működik a hiperbár-terápia Lentiben, hamarosan publikáció jelenik meg az egészségcentrum hiperkamrájában sikeresen kezelt páciensek gyógyulásáról.

Zala Vármegye Önkormányzatának meghívására érkezett a Lenti Balance Medical Centerbe prof. dr. Jörg Lindenmann, a Grazi Orvostudományi Egyetem mellkassebészeti és hiperbár oxigénterápiás részlegének megbízott vezetője, hogy ott megtekintse a gyógyászati szolgáltatásokat és a tavaly átadott hiperbár­kamrát, viszonozva a zalaiak nemrég Ausztriában tett látogatását.

– Kihívásként tekintjük az új betegség pontos diagnosztizálásában és gyógyításában az együttműködésünket a Lenti Balance Medical Centerrel. Van már tapasztalatunk a témában, felállítottunk egy kutatási módszert a long-Covid kezelésére, továbblépés lehet a gyógyításban a tapasztalatok összefűzése – mondta a professzor.

dj

 

Közösen kutatnák az oxigénterápiás lehetőségeket Lentiben és Grazban (2023.02.03.)