Horváth Jácint szerint fideszes műbalhé történt Nagykanizsán

2023. 02 03. 13:32

Czirákiné Pakulár Judit és Horváth Jácint… Érdekes az ÉVE felfogása: a balliberális ellenzék a kormány minden lépését bírálja, Nagykanizsán, önkormányzati szinten viszont méltatlankodik, ha a Fidesz kritizál.
Fotó: Zalatáj

A Fidesz-frakció és Balogh László polgármester Nagykanizsai Városfejlesztő Kft.-vel és annak vezetőjével, Czirákiné Pakulár Judittal kapcsolatos felvetéseire reagált február másodiki sajtótájékoztatóján az érintett és Horváth Jácint önkormányzati képviselő, az ÉVE frakcióvezető-helyettese.

Utóbbi kijelentette: „alaptalan, hazug rágalom” Balogh László polgármester azon állítása, hogy frakciójuk bármely tagja kiküldte volna Czirákiné Pakulár Juditot, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetőjét a legutóbbi közgyűlésről.

– Megint azzal kell szembesülnünk, hogy bizonyítékok nélkül támad a helyi Fidesz, mint teszik ezt hónapok óta, és mivel eredményeikről nem tudnak beszámolni, így folyamatosan olyan emberek lejáratásával foglalkoznak, akik nem részei a helyi politikai életnek. Czirákiné Pakulár Judit egyetlen napirend esetében sem szerepelt meghívottként a közgyűlésen, a közgyűlés előtt tartott bizottsági ülésen vett részt a bizottság elnökének kérésére, majd miután nem volt több pontban érintett, visszament dolgozni a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. irodájába – hangsúlyozta Horváth Jácint. – Balogh László nem jelezte neki, hogy maradjon az ülésen, sőt az egyetlen napirendi pontot, ami érintette a kft.-t, fel sem akarta venni. Balogh László polgármester bármikor felhívhatja, kérdezheti az ügyvezetőt, ha kíváncsi valamire, sőt, akár ő maga is javasolhatott volna előterjesztést arról, amit közgyűlésen tárgyalni szeretett volna. Tetteket nem látunk, csak vádakat és rágalmakat. Ahogy korábban a helyi Fidesz több tagja is tette, alaptalanul.

A frakcióvezető-helyettes hozzátette azt is: költségvetés kapcsán felmerült vádakkal kapcsolatban, le kell szögezni, hogy a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. folyamatban lévő közbeszerzési eljárásokról nem nyilatkozhat, hiszen akkor jogszabályt sértene. Horváth Jácint reméli, ezt Balogh László sem szeretné.

– Ugyan nem lepődnénk meg, hiszen korábban rajtam is azt kérte számon, miért nem sértettem jogszabályt egy másik projekt kapcsán. Minden jelenleg ismert adat Balogh László asztalán van a projektek költségeivel kapcsolatban, ezeket a felénk eljuttatott tervezet tartalmazza is. Így ez az ügy is szánalmas fideszes műbalhé – fogalmazott.

Czirákiné Pakulár Judit, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője is cáfolta, hogy az ÉVE-frakció kiküldte volna a közgyűlésről, mint – ahogy fogalmazott-„egy rosszat cselekvő gyereket”.

– A közgyűlési meghívóban nem szerepelt egyetlen olyan napirendi pont, melynek kapcsán akár előadóként, akár meghívottként részt kellett volna vennem. Az ülést megelőzően került fel a napirendre egy téma, mely a Városfejlesztőt érintette. Ez egy közgyűlési hatáskörbe tartozó, adminisztratív jellegű kettő soros szerződésmódosításról szólt, melyet az ülés előtt tárgyalt az ügyrendi, jogi, nemzetpolitikai és közrendi bizottság, melynek ülésén részt vettem, ezért tartózkodtam a tanácsteremben – mondta. – Az ezt követően felmerült kérdések kapcsán – alpolgármester úr drámai szavait idézve – nagyon megdöbbentem. Az internetre felkerült posztok azt sugallják, hogy az önkormányzat 2023. évi költségvetésének összeállításában nem működtünk együtt, nem adtunk információt a tervezéshez, ezért ezeket ott, a nyilvános ülésen szerette volna polgármester úr tőlem megszerezni. Szeretném leszögezni, hogy a 2023. évi költségvetés előkészítése kapcsán 2022. október óta folyamatos egyeztetések történtek részünkről a polgármester úrral, valamint a polgármesteri hivatal illetékes szakembereivel a szokásos kommunikációs csatornákon (személyesen, telefonon, e-mailen) keresztül. Minden, a polgármester úr által összehívott költségvetési egyeztetésen személyesen részt vettem, az ott felmerült kérdésekre – vélhetően jegyzőkönyvbe rögzítetten – maradéktalan választ adtam. Október óta többször, minden alkalommal az információk teljes frissítésével megküldtünk a tervezéshez szükséges anyagokat, táblázatokat és lefolytattuk a szükséges egyeztetéseket a polgármesteri hivatal pénzügyi osztályával. Ezért azt gondolom, tényként kezelhetjük, hogy a jelenleg rendelkezésünkre álló információk szerint a költségvetést érintő adatokat, ütemezéseket, önerőigényeket teljeskörűen a polgármesteri hivatal rendelkezésére bocsátottuk, azok a költségvetés tervezéséhez rendelkezésre állnak és megalapozottan vélelmezzük, hogy a költségvetés tervezésekor a polgármesteri hivatal pénzügyi kollégái azokat figyelembe is vették. Tájékoztatni szeretném továbbá az aggódó érdeklődőket, hogy a sokat emlegetett kettő futó pályázat, az Inkubációs csarnok építése, valamint az önkormányzati épületek energetikai felújítása jelenleg közbeszerzés alatt áll, így ezen eljárások lezárultáig sem az ajánlati árak tekintetében, sem a határidők tekintetében nem áll módomban információt adni. Tekintettel, hogy a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. lebonyolításában futó projektek sikeres lebonyolítása közös, városi érdek, ezért nagy tisztelettel az a kérésünk, hogy a polgármester támogassa közreműködésével a munkánkat – zárta mondandóját Czirákiné Pakulár Judit.

Horváth Attila

*  *  *

Ha valami nem épül, talán nem azért van Nagykanizsán, mert a Fidesz-frakció, s Balogh László polgármester nem akarja, hanem esetleg azért, mert az egyfős többségben lévő ÉVE-frakció leszavazza.

Mint ahogy korábban már jeleztük, ismertetjük majd azokat a beruházásokat, melyek az ÉVE-frakció áldásos tevékenységéhez kapcsolódnak. Könnyű lesz felsorolni.

Addig is várom az egyik frakciótag, dr. Károlyi Attila korábbi meghívásának megerősítését egy ÉVE-ülésre, amelyen tájékoztatnak a frakció városépítést, városfejlesztést tervező munkájáról. Természetesen szívesen elmegyek, hogy halljak az elképzelésekről.

Ekler Elemér