A Völner-Schadl botrány szálai Nagykanizsára is vezetnek?

2023. 02 03. 14:22

Berta Krisztián (b) és Horváth Jácint ma kérdéskvízt tartott Nagykanizsán.
Fotó: Horváth Attila

E címmel tartott sajtótájékoztatót február 3-án, pénteken délelőtt az Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) nagykanizsai önkormányzati frakciója képviseletében Horváth Jácint frakcióvezető-helyettes és Berta Krisztián önkormányzati képviselő.

Berta Krisztián elöljáróban elmondta: a héten újabb dokumentumok kerültek elő a Völner-Schadl ügyben, melyről elsőként a Telex hírportál számolt be. Mint ismeretes: a Telex birtokába került néhány tanúvallomás, melyekben az igazságügyi tárca munkatársai mondják el részletesen, mit láttak a végrehajtói pályázatok megbundázásából és hogy hogyan kezelték őket ezekben az eljárásokban.

– A Telex.hu írása szerint több tanú is említette, hogy a pályázatoknál láttak listákat a támogatott pályázókról, akiknek a nevei mellett azok monogramjai és nevei szerepeltek, akik magasabb szintekről támogatták a pályázókat – mondta el Berta Krisztián. – Többen állították, hogy a V.P. Völner Pált jelöli. CS.P.monogram is szerepelt bizonyos pályázók neve mellett. Ezért szóba került Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő neve is, aki a Facebook-on egy semmitmondó posztban cáfolta, hogy ráhatása lett volna a végrehajtói kinevezésekre. Az ügy azonban mégis sok kérdést vet fel.

Horváth Jácint szerint fontos kérdés például, kiderült-e, hogy mi volt a tanúvallomásokban említett négy fideszes képviselő szerepe az ügyben? Vagy kikerülte az érintettségüket a nyomozóhatóság? A nyomozás kiterjedt-e arra, hogy az adott monogram mögött álló támogató és a támogatottközt lehet-e bármilyen lokális kapcsolat, esetleg egy településen élnek-e? Horváth Jácint szerint az is jogosan vetődik fel, hogy ha tényleg érintett Cseresnyés Péter az ügyben, van-e esetleg más helyi, fideszes érintettség is?

– Igazán örülnénk annak, ha Cseresnyés Péter Nagykanizsa érdekében fejtené ki inkább sokat hangoztatott befolyását, mint hogy esetleg fideszes haverok pozícióba kerülését segíti – jelentette ki a frakcióvezető-helyettes.

Cseresnyés Péter még a sajtótájékoztatót megelőzően, csütörtökön a következő posztot tette közzé Facebook-profilján:

„Mint tudomásomra jutott, a tegnapi nap folyamán a helyi balliberális oldalon egy újabb hazugságot kezdtek terjeszteni. Leszögezném, semmilyen ráhatásom nincs és nem is volt a végrehajtói kinevezésekre, az egész egy kitaláció. Egyébként az általuk terjesztett rágalom már csak azért is butaság, együgyűség, hiszen, mint (ezek szerint rajtuk kívül) mindenki tudja, a nyomozás lezárult, tehát ha bármi érintettségem lenne az ügyben, azt már mindenki tudná. Ha tájékozódott volna a hazugságokat terjesztő, magát politikusnak beállító ember, ezt tudhatná. Na de tudjuk, hogy megy ez dk-s körökben, hiszen még maga a főnökük, Gyurcsány Ferenc is kimondta: Hazudtunk reggel, éjjel meg este.”

Horváth Attila

* * *

 Sajtótájékoztatónak nevezett kérdéskvízt tartott ma Nagykanizsán az ÉVE két képviselője. Csak úgy hemzsegtek a kérdőmondatok a „tájékoztatóban”, mintha az újságíróktól várnák a választ az ÉVE „nyomozó” képviselői.

A tipikus bolsevik taktikát alkalmazva esetleg a Fidesz politikusai is tarthatnának ilyen szórakoztató műsort sajtótájékoztatónak álcázva. Kezdésnek nem is lenne rossz feltenni ezt a kérdést három kérdőjellel: Vajon Dobrev Klára, Gurmai Zita, Ujhelyi István is benne van a brüsszeli korrupcióban, hiszen olyan melegen mosolyognak a főgyanúsított Eva Kailira a fotókon???

Aztán lehetne folytatni a kérdések sorát – a szemlőhegyi bölcs korábbi szavaival élve – „reggel, éjjel, meg este”, kifogyhatatlan számban.

S még a „hiteles” hírforrás, a Telex neve mögé is lehetne tenni egy nagy kérdőjelet: Ez az a balliberális hírportál, amelyikhez olyan szépen gurultak az amerikai dollárok?

Az őszödi böszme szavait részben kölcsönvéve: Van még kérdés Horváth Jácint és Berta Krisztián?

Ekler Elemér