Korrupció Brüsszelben: őrizetben az EP szocialista alelnöke

2022. 12 12. 13:14

Gondban van a „közjogért küzdő” szocialista Eva Kaili.
Fotó: greekherald.com.au

Korrupció és pénzmosás elleni razzia során vették őrizetbe pénteken az Európai Parlament szocialista alelnökét, a görög Eva Kaili-t. A helyi ügyészség eddig öt embert tartóztatott le. Sajtóhírek szerint azzal gyanúsítják őket, hogy a futball vébét rendező Katar illetékesei megvesztegették őket, hogy befolyásolhassák az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseit. Az Origo az eset kapcsán azt írja: a baloldal mindenhol ugyanúgy működik, külföldi pénzeket fogad el befolyásért cserébe – közölte az M1 Híradó.

Úgy gondolom, hogy továbbra is küzdenünk kell egy olyan Európa létrehozásáért, amely a polgárok és az Unió közjója érdekében áll– mindezt néhány napja mondta Eva Kaili.

Az elhangzott mondatok különösen annak fényében érdekesek, hogy Eva Kailit egy korrupció és pénzmosás elleni, nagyszabású nyomozás részeként vették őrizetbe Belgiumban. A balliberális görög politikusnőt és még négy társát egy 16 helyszínen tartott razzia során tartoztatták le.

A belga ügyészségre hivatkozva a Mandiner azt írja: a nyomozók már hónapok óta gyanítják, hogy egy Öböl-menti állam befolyásolja az Európai Parlament gazdasági és politikai döntéseit – különösen az intézmény vezetőit célozva, jelentős mennyiségű pénzzel és értékes ajándékokkal. A mostani razzia során a rendőrség mintegy 600 ezer euró készpénzt foglalt le, valamint mobiltelefonokat és számítógépeket.

Ez a bizonyos Öböl-menti ország pedig nem más, mint az épp futball világbajnokságot rendező Katar – legalábbis erről ír a német Die Welt.

A német lap úgy fogalmaz: A 44 éves baloldali politikus nyolc éve EP-képviselő. Az őrizetbe vétele azért is nagyon súlyos, mert Kailinak mentelmi joga van, őrizetbe pedig csak akkor lehet venni, ha tetten érik.

A görög szocialista politikus letartóztatása akkor kap igazán különös fénytörést, amikor egy novemberben 21-ei EP felszólalását meghallgatjuk. Ekkor Eva Kaili a munkavállalói jogok élharcosának nevezte Katart. Ez azért is különös, hiszen hónapok óta erősen támadják az országot, amiért ott állítólag több ezer vendégmunkás halhatott meg a vébéhez kapcsolódó építkezésen.

Meg vagyunk döbbenve– így fogalmazott közleményükben az európai szocialisták EP képviselőcsoportja. Ebben kifejtik: a vizsgálatokra reagálva azonnali hatállyal felfüggeszti Eva Kaili európai parlamenti képviselő tagságát az S&D képviselőcsoportban.

Az Európai Unió vezetésével szemben nem most fogalmazódnak meg először komoly korrupciós vádak.

Néhány hónapja derült ki, hogy Ursula von der Leyen sms-ben kötött meg több milliárd euró értékű szerződéseket, többek között a koronavírus-elleni vakcinákat szállító amerikai Pfizer céggel. De arról is cikkezett még októberben az Origo, hogy az Európai Bizottság elnök asszonya saját fiának kedvezve köthetett igencsak furcsa tanácsadói szerződéseket.

De szintén az európai baloldalhoz köthető a német kancellár, Olaf Scholz adócsalási botránya is. Az ügy lényege, hogy még hamburgi polgármesterként Scholz egy helyi banknak kedvezve engedhetett el 47 millió euró befizetését. (Forrás: hirado.hu)