Papp és az önmagunkkal való szembenézés nehézsége

2022. 12 09. 09:11

Papp Zsolt: maga a nép szava… Már-már Dési Jánost idézi.
Fotó: nepszava.hu

A magyar gazdaság nagy bajban van – írja a Népszavában bizonyos Papp Zsolt betűvető, aki szerint ezt az ország józan fele eddig is tudta. (Meg nyilván Gyurcsány Ferenc is.) Olyan sebeket szerzett ugyanis az ország, amelyeket nagyon nehéz lesz kezelni.

Nagy kár, hogy a jegybankelnök csupán most világosodott meg, nem pedig 2011 körül, amikor meghirdette az unortodox gazdaságpolitikát. Orbánék az elmúlt évtizedben, de különösen az elmúlt egy évben hibáztak nagyot – tájékoztat a szerző –, „amikor a kormány ráfordult inflációgerjesztő választási osztogatásra”. (Egy indulatos kommentelő visszakérdez: „Ti beszéltek osztogatásról? Nem ti vettetek fel akkora IMF-hitelt a bukásotok előtt, hogy majd belegebedt a Fidesz-kormány, mire visszafizette?”)

Szerencsére – folytatódik a cikk – a kijózanodás megkezdődött, végre-valahára leesett a tantusz. „Az ársapkák növelik az inflációt és a szocializmusba vezetnek vissza” – írja Papp szakértő. (Az nem derül ki, hogy ezt kinek címezte a szerző. Csak nem Brüsszelnek, Ursula von der Leyennek? Hűha!)

„Hatalmas tehertétel a magyaroknak a miniszterelnök személye. Nélküle sok minden sokkal könnyebben menne – mondja ki Papp a szentenciát. – Könnyebb lenne a szembenézés magunkkal, a szomszédokkal, Ukrajnával, az unióval. Tudom, hogy pusztába kiáltott szó, de inkább előbb, mint utóbb: Orbánnak mennie kell!”

Hosszú éveken át a „szellemes” Dési János zárta így minden egyes cikkét: „Ceterum censeo – Orbánnak mennie kell!” Végül Désinek kellett mennie a Népszavától…

Pilhál György
Magyar Nemzet