„Gyámság” alá helyezték a polgármestert, indulatos közgyűlés Nagykanizsán

2022. 10 27. 08:35

„Ne csinálja, mert nem lesz jó vége!”

Dr. Károlyi Attila megadta az alaphangot a közgyűlésen. Nemes egyszerűséggel felszólította a polgármestert: „Ne csinálja, mert nem lesz jó vége!”
Képernyőfotó: Kanizsa Televízió

Ismét parázs hangulatú, személyeskedéstől hemzsegő, indulatos közgyűlést sikerült összehozniuk október 26-án, szerdán a képviselőknek Nagykanizsán.

Rögtön a közgyűlés elején, az interpellációk, kérdések napirendi pontban dr. Károlyi Attila, az Éljen VárosuNk! Egyesület (ÉVE) frakciójának tagja felszólította a polgármestert, Balogh Lászlót (Fidesz-KDNP), hogy hagyjon fel Facebook-profilján az ÉVÉ-t sértegető posztok közzétételével – ahogy fogalmazott: „Ne csinálja, mert nem lesz jó vége!” Egyúttal azt is kifogásolta, hogy az említett posztokban rendszeresen balliberális tömörülésként aposztrofálja az ÉVE-frakciót, miközben abban helyet foglal a Fidesztől jobbra álló párt tagja is. Balogh László úgy reagált: a közgyűlésen igyekszik mindig úriember maradni, de a Facebook-on ettől még tehet közzé politikai pamfleteket.

A nyitó pengeváltást követően a közétkeztetés díjainak és normáinak emeléséről tárgyalt a testület. Balogh László polgármester előzetesen elmondta: a közétkeztetést végző Pannon Menza Kft. ügyvezető igazgatója szeptember 13-án kelt levelében a megnövekedett költségek miatt a térítési díjak emelését kérte. A közgyűlés úgy határozott: január elsejétől a nyersanyagnormát 20, a vállalkozónak a szolgáltatásért fizetendő díjat pedig 30 százalékkal emeli meg.

Ezt követően egészen az 5. napirendi pontig gördülékenyen folytatódott a közgyűlés, amikoris a Kanizsa Arénával kapcsolatos előterjesztés került sorra, mely szerint az önkormányzat úgynevezett ázsiós tőkeemelés formájában 30 millió forintot biztosítana az Aréna működéséhez az év hátralévő részére és a következő év első negyedévére. Balogh László polgármester a napirendi pont kapcsán elmondta: eddig 97 millió forinttal járult hozzá az önkormányzat a sport- és rendezvénycsarnok működtetéséhez, ami jóval kevesebb annál a 250-300 millió forintnál, amivel az ÉVE riogatott végig az Aréna építésének időszakában. Horváth Jácint, az ÉVE frakcióvezető-helyettese erre azt válaszolta: ha most 30 millió forintot odaadnak az Arénának, akkor gyakorlatilag kiürül az önkormányzat kasszája, ezért az a javaslatuk, hogy lépcsőzetesen valósítsák meg a támogatást. Azaz adjanak most 15 milliót, a hiányzó részt az intézményt működtető nonprofit kft. folyószámlahitellel hidalja át, amit aztán visszapótolnak majd, ha a város hozzájut a Sperbank-csőd miatt zárolt pénzéhez. Horváth Jácint szerint a Fidesz-frakció javaslata azt eredményezné, hogy a téli időszakban a gázszámláit kifizetni nem tudó uszodát be kellene zárniuk – amit azonban talán senki nem akarhat.

A Kanizsa Aréna most egyetlen forintot sem kapott.
Fotó Paulinyi and Partners

Dr. Fodor Csaba, az ÉVE frakcióvezetője arra hívta fel a figyelmet, hogy az Aréna bevételei nem fedezik a működést, azok csak a bérekre elegendőek, a többit az önkormányzatnak kell biztosítania.

Bizzer András alpolgármester (Fidesz-KDNP) azt mondta, hogy rossz költségvetést készített az ÉVE, ha nem így lenne, akkor most nem kellene azt mérlegelni, hogy hová, mennyi pénzt adjon a közgyűlés.

Horváth Jácint erre úgy reagált: a költségvetés számait az Arénát illetően változtatás nélkül fogadták el annak idején úgy, ahogy azt Balogh László beterjesztette.

Dr. Fodor Csaba nem hagyta szó nélkül Bizzer András megjegyzését, arra úgy reagált: ők is azon vannak, hogy az Aréna működjön, ezért ismét, immár sokadszor felajánlják, hogy dolgozzanak együtt a városért. Az szerinte nem jó stratégia, hogy minél rosszabb az ÉVÉ-nek, annál jobb a Fidesznek, mert ez sehova nem vezet. Majd részben megismételte dr. Károlyi Attila szavait: az nem megy, hogy a polgármester a közgyűlésen a szebbik arcát mutatja, de a Facebook-on ócsárolja az ÉVÉ-t és az sem működik, ahogyan Bizzer András most ott, „élő egyenesben” megnyilvánult feléjük. Ugyanakkor rámutatott: bármit is állít a Fidesz, az Aréna működtetésének költsége igenis, eléri az év végéig a 150 millió forintot.

Balogh László polgármester visszautasította azt a stílust és hangnemet, amivel dr. Fodor Csaba felszólalt és amihez hasonló módon mások is rendszeresen megnyilvánulnak az ÉVE oldaláról. Szerinte ez nem méltó a közgyűléshez. A polgármester kijelentette: dr. Fodor Csaba csúsztat és félretájékoztat az Aréna kapcsán, mert idén az Arénára pontosan 97 millió forintot költött a város. Ha a közgyűlés most megszavaz 15 millió forintot, akkor is megáll az éves költség 115 millió forintnál.

Bizzer András alpolgármester pedig visszautasította a személyeskedést. Mint mondta, ő csak szakmailag és politikailag újra, meg újra rávilágít arra, ha az ÉVE hibázott, hiszen ez a dolga. Az pedig dr. Fodor Csaba szokása, hogy ilyen esetekben rendre elkezd személyeskedni vele szemben. Emlékeztetett a 8:7-es arányra is, ami az ő olvasatában azt jelenti, hogy ami elromlott a városban, az csak és kizárólag az ÉVE hibája, hiszen a szavazattöbbség révén ők vannak döntési helyzetben, nem a Fidesz-KDNP frakció. Balogh László az ÉVE hozzáállását úgy foglalta össze: önmaguk fényezése és a másik sárba tiprása. Ez megint olaj volt a tűzre. Némi vita után a határozati javaslatokról szavaztak a képviselők. Először Horváth Jácint módosító indítványáról, mely 15 milliós támogatást jelentett volna az Arénának – meglepetésre a testület ezt 7 igen szavazattal és 7 tartózkodással elutasította, dr. Fodor nem szavazott. Ez lett a sorsa az eredeti, 30 millió forintos támogatásról szóló határozati javaslatnak is. Így tehát az Aréna most egy forintot nem kapott, Balogh László dr. Fodor Csabától azt kérte: gondolja át az ügyet. Erre a frakcióvezető azt válaszolta: november 2-án újabb közgyűlést tartanak néhány napirendi ponttal, tehát gyorsak lesznek és hatékonyak. A hosszú hétvégén pedig mindenki végig tudja gondolni, támogassák-e az Arénát.

A napirendi pontok sorában két előterjesztés következett, melyeket dr. Károlyi Attila jegyzett. Az egyik a Magyar utca és a 74-es számú főútvonal összekötését célozta, ennél a testület egyhangúlag úgy szavazott, hogy a tervezéshez szükséges 74-82 millió forintot a város nem tudja biztosítani a következő évben. A másik a menstruációs többletszabadság biztosításáról szólt az önkormányzat gazdasági társaságainál dolgozó hölgyek számára. Az előterjesztés szerint ez havi egy nap többletszabadságot jelentene, amit csak a menstruációs időszakban lehetne kivenni. Nem járna automatikusan, csak orvosi igazolással, mellyel a szakember igazolja, hogy az érintettnek az átlagosnál nagyobb fájdalmai vannak a nehéz napokon. A képviselők az előterjesztést 8 igen szavazattal megszavazták.

Balogh László köszöni a törődést, de nem kér belőle.
Képernyőfotó: Kanizsa Televízió

A polgármesteri tájékoztató sem múlhatott el konfliktus nélkül. Berta Krisztián (ÉVE/Jobbik) a tájékoztató egyik pontja kapcsán azt mondta: a polgármester rendszeresen nem ad tájékoztatást a beruházásokról, tárgyalásokról. Ezért azt javasolja, hogy az egyeztetésekre önkormányzati delegáció menjen, melynek Balogh Lászlón kívül tagja még Horváth Jácint és dr. Fodor Csaba. Hangsúlyozta: nem gyámság alá akarják helyezni a polgármestert, csak a várost vezető frakció képviseletében szeretnének a fontos ügyeknél jelen lenni.

Balogh László köszöni a törődést, de nem kér belőle.

Bizzer András úgy reagált Berta Krisztián felvetésére: ha egy minisztérium a polgármestert hívja tárgyalásra, ő pedig egy delegációval jelenik meg, akkor az is előfordulhat, hogy nem állnak szóba vele, hiszen mondhatják, hogy miért jön ide egy bizottság? Azt javasolta, hogy az ÉVE ne korlátozza így a polgármester tárgyalási jogát.

Horváth Jácint reflektált: ha emiatt nem tárgyalna bármelyik minisztérium a várossal, akkor az a demokrácia arcon rúgása lenne.

Berta Krisztián javaslatát végül az ÉVE 8 igen szavazatával, a Fidesz-KDNP egyhangú tiltakozása ellenére elfogadta a közgyűlés.

Horváth Attila