Megint jönnek, érdeklődnek

2022. 10 26. 09:03

A korrupció gyanújába keveredett Ursula von der Leyen elnök vezetésével az Európai Bizottság nem nyugszik. Majd jönnek az újabb kérdések…
Fotó: MTI

A kormány nem vitatkozni akar, hanem együttműködni, így nincs bajunk az Európai Bizottság által kért tizenhét pont végrehajtásával, mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Budapester Zeitung című német nyelvű lapnak adott hétfői interjúban, hozzátéve: – Mindet teljesíteni fogjuk, de lefogadom, hogy közvetlenül ezután lesz egy tizennyolcadik, egy tizenkilencedik és így tovább. […] Abból indulok ki, hogy mindig újabb és újabb kérések érkeznek majd.

És milyen az élet! Csupán egyet kellett aludnunk, máris azt olvashattuk a brüsszeli forrásokra hivatkozó Népszavában, hogy november elején Magyarországra jön az Európai Parlament kulturális és oktatási bizottságának kilencfős küldöttsége. Nocsak!
Állítólag a média- és az akadémiai szabadság érdekli őket elsősorban, meg az, hogy milyen bánásmódban részesülnek a nálunk tartózkodó tanköteles ukrajnai menekültek. Sabine Verheyen, a parlamenti bizottság elnöke vezeti majd a delegációt, velük tart Bocskor Andrea Fidesz EP-képviselő is. Érdekesség, hogy Csák János és Navracsics Tibor miniszterek mellett Karácsony Gergely főpolgármesterrel is tárgyalni fognak. (Vajon megkérdezik-e utóbbitól – angolul –: aztán hány fát ültetett a kampányában megígért százezerből? És elégedett-e mind a félszáz tanácsadójával?)

A Népszava úgy tudja, a váratlan látogatásnak az égvilágon semmi köze nincs a nekünk járó uniós támogatásokhoz.

Majd lesz.

Azért kíváncsi lennék, vajon a többi tagállamot is ennyire kitüntetik-e figyelmükkel. Vagy onnan e buzgalom, mert egyszerűen tetszik nekik errefelé. Szép ország, kedves lakók, kiváló koszt stb. Ebben az esetben jó ízlésük van.

Pilhál György
Magyar Nemzet