Energiatakarékossági intézkedésekről döntött Zalaegerszeg közgyűlése

2022. 10 20. 15:02

A közgyűlés utáni szokásos sajtótájékoztatón ismertette a részletes intézkedéseket Balaicz Zoltán.
Fotó: archív

A helyi iparűzési adó (hipa) egész éves bevételét is meghaladó összegben emelkedik jövőre Zalaegerszeg energiaszámlája, ezért intézmények működésének átszervezéséről és energiatakarékossági lépésekről döntött csütörtökön Zalaegerszeg közgyűlése.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) az ülést követő sajtótájékoztatón elmondta: az energiaválság következményeként 2023-ban várhatóan 6,6 milliárd forinttal nő Zalaegerszeg energiaköltsége, amiből 1,6 milliárd az intézményeket, 5 milliárd pedig az önkormányzati cégeket érinti. Ez utóbbiak közül csak a Zalavíz Zrt. energiaköltsége 3,6 milliárddal növekszik, a közösségi közlekedés veszteségfinanszírozása eléri az egymilliárd forintot, az idei egész éves 120 millió forint után jövőre pedig egymilliárdra emelkedne a közvilágításra fordítandó kiadás.

Mindezekkel szemben a város idén 3,8 milliárd forint hipa-bevétellel számolt, ami a gazdaság erősödésének köszönhetően várhatóan 4,8 milliárd lesz, jövőre pedig 5,4 milliárddal tervezik az éves bevételt. Felelős és takarékos gazdálkodásra törekszik a város, ezért az idén befolyó plusz egymilliárdot tartalékba helyezik, a megtakarítások érdekében pedig 35 pontos intézkedésjavaslatot fogadott el a közgyűlés – jelezte a városvezető.

Kifejtette: minden intézmény és városi cég esetében 25 százalék energiamegtakarítást várnak el. Alapelv, hogy „bármekkora is a baj, az alapszolgáltatásoknak működnie kell”, vagyis nem zárnak be az oktatási, nevelési, egészségügyi, szociális és idősgondozó intézmények, illetve nem terveznek elbocsátásokat, mind az 1800 önkormányzati dolgozó álláshelyét meg akarják őrizni. A városnak év végén lejár az eddigi villamosáram-szerződése, de a jövő év októberéig tart a korábban még kedvező áron kötött gázszerződése.

Balaicz Zoltán ismertetése szerint az előadások előrehozatalával – így április közepi évadzárással – folyamatosan működni tud a Hevesi Sándor Színház és a Griff Bábszínház. A közművelődési intézmények közül a Keresztury Dezső Városi Művelődési Központba helyeznek át tavaszig szinte minden rendezvényt, a könyvtárak közül is csak a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár szolgálja majd ki az olvasókat.

Az év végéig biztosan nyitva tart a nemrég átadott új uszodakomplexum, a helyzetét minden negyedévben felülvizsgálják. A Göcseji Falumúzeum is látogatható, a városi sportcsarnok azonban csak a rendezvények idejére nyit ki, az edzéseket másutt tartják a sportegyesületek. A ZTE Arénában is mindvégig megtartják a mérkőzéseket, és az idén átadott Alsóerdei Sport- és Élménypark is fogadja a látogatókat. Megtartják az adventi vásárt, de nem lesz idén korcsolyapálya, állami támogatásnak köszönhetően azonban a Kvártélyházban jövőre is lesznek szabadtéri nyári színházi előadások – sorolta a polgármester.

Beszámolt arról is, hogy a közgyűlés a szociális támogatási rendszer átalakításáról is döntött, jelentősen kiszélesítve azok körét, akik jogosultak lehetnek az igénylésre. Két részletre bontva összesen 100 millió forintos támogatási csomagot dolgoztak ki, amelynek keretéből tűzifára, szociális krízishelyzetre, gáz-, illetve áramköltségekre nyújtanak segítséget a rászorulóknak.

A polgármester kitért arra is, hogy a közgyűlés döntött a parkolási bérletek és jegyek árának emeléséről, így januártól 20-30 százalékkal kerül többe a parkolás. Megszűnik azonban már november 1-től a zöld rendszámmal rendelkező gépjárművek, vagyis az elektromos hajtású, illetve hibrid autók ingyenes parkolásának lehetősége Zalaegerszegen.