Az árnyékexcellenciás úr árnyékkarrierje

2022. 10 11. 09:19

Barkóczi Balázs az árnyékminiszterelnök árnyékférjével.
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

A Gyurcsány-párti Barkóczi Balázsról közöl sorozatot az Origó.hu. (Gondolom, az az üstökösívű pálya kelthette föl a portál szerkesztőinek figyelmét, amely hősünket a kétkezi garázda sorból a Dobrev-árnyékkormány árnyékminiszteri árnyékszékébe röpítette.)

Nem akármilyen karrier Barkóczié. 2009-ben az újságok rendőri rovatában olvashattunk az akkor még szocialista színekben bűnöző jogerős garázdáról, aki évtizeddel később már az italozó habzóborász táskahordozójává, mára pedig Gyurcsányné árnyékminiszterévé lett – méghozzá az oktatási és kulturális poszton. Pillantsunk bele Barkóczi Balázs munkásságába! A legszembeötlőbb: hősünk kínosan ügyel arra, hogy minden létező Fidesz-kezdeményezést már az elején leszóljon, legyen az rezsicsökkentés, határvédelem, hagyományos családmodell, orosz vakcina, bármi. Egy tavalyi ATV-műsorban azon merengett, meddig tolerálhatja a társadalom, hogy olyan alaptörvényt kényszerítenek rá, amely korlátozza bizonyos rétegek alapvető alkotmányos jogait. (Például az óvoda-, iskolalátogatásokra készülődő LMBTQ-érzékenyítőkét.) Árnyékexcellenciás uram komoly gondot fordít az egyházak megzabolázására is, nincs kibékülve a klérus Biblia-értelmezésével. Egy alkalommal Takaró Mihály irodalomtörténésznek is nekirontott, aki kijelentette – ki merte jelenteni –, hogy a kommunista kor elhazudta a nemzeti-konzervatív szerzőket. Tovább is van, mondjam még?

A legszebb, amikor a karakánt alakító árnyék Barkóczi – kitekintve a csoportképből – ájult pillantást vet a maligánmosolyú Láriferire.

Pilhál György
Magyar Nemzet