A henyehegyi búcsúi szentmise

2022. 08 18. 08:30

Államalapító királyunkra emlékezünk

A henyehegyi Szent István királyról elnevezett kápolnánál augusztus 20-án, délelőtt 11 órai kezdettel kezdődik a mise.

Bár korábban egy-két alkalommal eltértek az eredeti időponttól, de már tavaly is a megszokott, délelőtt 11 órai kezdettel került sor a Henyehegyen található Szent István király kápolnánál az ünnepi tábori szentmisére.

Így lesz ez idén is, vagyis 2022 augusztus huszadikán délelőtt 11 órai kezdettel celebrál ünnepi szentmisét államalapító királyunk tiszteletére Kovács Sándor, a nemesapáti és a zalaszentiváni plébánia plébánosa.

A helytörténeti források szerint a Henyehegyen már évszázadokkal ezelőtt létezett egy fazsindelyes imaház. A ma is látható, a pethőhenyei egyházközösség tulajdonában lévő kápolna – a mennyezetén látható felirat szerint – 1886-ban épült, az első jelentős felújítására 1925-ben került sor. Az elmúlt években sem maradt el a renoválás, így napjainkban is a csodálatos környezet éke a kápolna.

Mivel azonban a hagyományos búcsú résztvevői számára szűkösnek bizonyul, ezért megfelelő idő esetén a kápolnakertben zajlik az István-napi szentmise, Isten szabad ege alatt…

Lent, a faluban, Pethőhenyén augusztus 20-án, délután 16 órakor lesz az ünnepi, búcsúi szentmise a Makovecz Imre által tervezett Szent István király templomban.

Másnap, augusztus 21-én, vasárnap ismét várják a híveket a 16 órakor kezdődő szentmisére a faluban lévő Szent István király templomban.

A pethőhenyei Szent István király templomban augusztus 20-án (szombaton) és 21-én (vasárnap) is lesz szentmise 16 órai kezdettel.