Zalaegerszeg ipari és technológiai központtá válik

2022. 07 07. 08:55

Magyarország a gyártásban és kutatás-fejlesztésben régiós védelmi ipari központtá válhat

A csarnok bejárásán…

A kormány kiemelt nemzeti és gazdaságstratégiai célja, hogy Magyarország a gyártásban és kutatás-fejlesztésben Közép-Európa meghatározó védelmi ipari központjává váljon – mondta a Technológiai és Ipari Minisztérium (TIM) államtitkára szerdán Zalaegerszegen.

Kutnyánszky Zsolt a Rheinmetall gyárépületét és az off-road tesztpálya elemeit bemutató sajtóeseményen kifejtette: stratégiai cél, hogy a Magyar Honvédségnek legyenek eszközei az önellátás biztosításához. A high-tech védelmi iparnak a következő évben a legalább 500 milliárdos éves forgalmat kell elérnie, valamint jelentős kutatás-fejlesztési és innovációs képességgel kell rendelkeznie.

A nemzetbiztonsági és gazdasági érdekek indokolttá teszik, hogy a stratégiai eszközöket minél nagyobb arányban Magyarországon állítsák elő. A kapacitások megteremtésével csökken a nemzeti önrendelkezést korlátozó függőség a külső szállítóktól, az állam pedig befektetőként kedvező feltételekkel juthat a legkorszerűbb eszközökhöz és technológiákhoz – tette hozzá.

A több mint százmilliárd forintból épülő harcjármű-gyár és tesztpálya nagyban elősegíti, hogy Zalaegerszeg ipari és innovációs központtá váljon – emelte ki az államtitkár.

A magyar állam és a németországi (düsseldorfi székhelyű) Rheinmetall közös gyárépítése 2020 végén kezdődött el. A 30 ezer négyzetméteres harcjármű-gyártócsarnok első pillérét tavaly márciusban emelték be. A gyár közvetlen szomszédságában működő ZalaZONE járműipari tesztpálya mintegy 30 hektáros területén az off-road járművek speciális igényeihez igazodó tesztkörnyezetet alakítottak ki. A gyárépületet és a három tesztmodult tavasszal adták át, most pedig a 14 tesztpálya-elem is elkészült. Június utolsó hetében elkezdődött a gyártási technológiai telepítése, a tervek szerint 2023 elején a gyártás is megkezdődik.

Háry András ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgató hangsúlyozta: a tesztkörnyezet nemcsak az itt készült Lynx gyalogsági harcjárművek, hanem egyéb off-road járművek tesztelésére és fejlesztésére is lehetőséget ad.

Vigh László országgyűlési képviselő (Fidesz) rámutatott, a beruházásnak azért van nagy jelentősége, mert a következő időszakban felértékelődik az ország védelmének kérdése.

Bali Zoltán (Fidesz-KDNP), Zalaegerszeg alpolgármestere köszöntőjében elmondta, az új üzem erősíti a zalai megyeszékhely gazdasági pozícióját. A versenyképes, valamint védelmi szempontból elengedhetetlen eszközök gyártása több száz, a városban és környező településeken élő családnak biztosíthatja a megélhetését. (Forrás: MTI)