A háborúnak és a szankcióknak véget kell vetni!

2022. 07 07. 09:37

Balaicz Zoltán tájékoztatása a Megyei Jogú Városok Szövetsége üléséről

Balaicz Zoltán Navracsics Tiborral egyeztet.

Budapesten ülésezett a Megyei Jogú Városok Szövetsége, ahol az ország 25 megyei jogú városának, illetve megyeszékhelyének polgármesterei egyeztetéseket folytattak az előttünk álló nehéz időszakról Varga Mihály pénzügyminiszterrel, Lázár János építési és beruházási miniszterrel, valamint Navracsics Tibor területfejlesztési miniszterrel. Az eseményről Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere közösségi oldalán számolt be:

Komoly kihívásokkal küzd a világgazdaság, az európai országok, hazánk és az önkormányzatok is: háború a szomszédunkban, nemzetközi nyersanyaghiány, világméretű infláció, gazdasági szankciók, nemzetközi energiaválság, recesszió, ellátási nehézségek a villamosenergia-, a földgáz-, a kőolaj-, valamint a távhőellátásban.

A konzultáción elhangzott: a magyar gazdaság az egyik legerősebb „felpattanással” jött vissza a pandémiából; a 8,2 százalékos gazdasági növekedés az első negyedévben az egyik leggyorsabb volt az Európai Unióban. Figyelembe kell azonban venni, hogy az ukrajnai háború miatt jelentősen megváltozott az európai és világgazdasági környezet, amelyben a magyar gazdaság nyitott, exportorientált gazdaságként működik. A kormány arra törekszik, hogy megvédje az elszálló energiaáraktól a magyar családokat és megőrizze az eredményeket, ezt szolgálja a rezsivédelmi alap 640 milliárd forintos kerete is. A rezsicsökkentés és az árstop fenntartása, valamint a családok, polgárok védelme mindennél fontosabb, ezeket akár a beruházások halasztása árán is fenn kell tudni tartani.

2023-ban 95 milliárd forinttal több támogatást kapnak az önkormányzatok, a teljes önkormányzati támogatási keretösszeg 969 milliárd forint lesz. Az önkormányzati rendszer teljes gazdálkodási kerete pedig négyezer milliárd forint, ebből tud a 3200 önkormányzat működni.

2010-2014 között az állam 1300 milliárd forint adósságot vett át az önkormányzatoktól, lehetővé téve, hogy a települések előrelépését segítő programok valósulhassanak meg.

25 megyei jogú város polgármestere egyeztetett Budapesten.

Arra törekszenek, hogy a háborús körülmények között is válságállóvá tegyék a magyar gazdaságot és a települések költségvetéseit. Az elért eredmények megőrzésén túl mindenkinek törekednie kell arra, hogy felépítse a tartalékait és csökkentse kockázatait.

A jelenlegi körülmények között a legfontosabb, hogy a polgárok dolgozni tudjanak és ne emelkedjenek a rezsiszámlák, mert ha ez megszűnik, az az önkormányzatokon csapódik le.

A polgármesterek azt kérték a miniszterektől, hogy azok az önkormányzatok, amelyek nem tudják kigazdálkodni a rezsiköltségek emelkedését, számíthassanak a kormány segítségére, és erre garanciát is kaptak.

Az önkormányzati vezetők megállapították, hogy 2022-ben, 2023-ban és talán még 2024-ben is a költségvetések stabilitása, a munkahelyek megőrzése, a bérek és járulékok kifizetésének biztosítása és az energiaválság hatásainak kiküszöbölése lesz a legfőbb feladat, emiatt ezekben az években újra kell gondolni a városok pénzügyi helyzetét, kevesebb lesz majd a fejlesztés, az út- és járdafelújítás, a beruházás, a rendezvények száma, valamint a kulturális, művészeti és sporttámogatás is.

Az egyetlen kiút, hogy minél gyorsabban érjen véget a háború és az ahhoz kapcsolódó gazdasági szankciók sora, mert csak így enyhülhet az energiaválság és az infláció.

A kormány határozata alapján a pénzügyminiszternek az érintett miniszterek bevonásával javaslatot kell tennie a központi költségvetés fejezeti kiadásainak csökkentésével 2022-ben 10 százalékos mértékben 581 milliárd forint, 2023-ban 500 milliárd forint megtakarítás érdekében.

Emellett a kormány az állami beruházásokat – kivéve a kivitelezés alatt állókat – felülvizsgálat céljából felfüggesztette. A közlönyben megjelent határozat szerint ettől az intézkedéstől 2022-ben és 2023-ban összesen 1150 milliárd forint megtakarítást remél a kormány.

Az intézkedés határideje idén július 1., jövőre pedig a 2023-as központi költségvetésről szóló törvényjavaslat országgyűlési benyújtása előtti időszak. A kormány a beruházások felfüggesztésétől (1150 milliárd) és a központi költségvetés kiadásainak csökkentésétől (581+500 milliárd) azt várja, hogy a rezsivédelmi alapot feltöltve fenn tudja tartani a magyar emberek és családok érdekében a rezsicsökkentést és az árstopot (benzin, élelmiszerek). Ez most mindennél fontosabb, ha ez nem sikerülne – akár a beruházások halasztásának árán is – akkor sok millióan kerülnének nagyon nehéz helyzetbe, akiknek egyik hónapról a másikra sok tízezer forinttal kellene többet fizetni a víz, villany, gáz számlákra és a duplájára ugró benzinért.