A takonygerincű és az igazságosan elosztott gáz

2022. 07 05. 09:39

Manfred Weber, a gázelosztó. Csődbe viszik Európát, s még ők akarnak dirigálni.
Fotó: pestisracok.hu

Olvassák majd el figyelmesen az alanti írást. Egy bizonyos Manfred Weber nyilatkozatát szemlézi, amit ez a jóember a Der Tagesspigel lapnak adott.

Hivatalosan ez az ember az Európai Néppárt (EPP) elnöke, a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa.

Valójában viszont egy takonygerincű, tehetségtelen, törtető brüsszeli bürokrata, annak is a legrosszabb fajtájából. A kereszténységhez, a keresztényszociális eszmékhez semmi köze. Ez olyan szemfényvesztés, mintha azt állítanánk, hogy Gyurcsány Ferenc a magyar kereszténydemokrácia keresztcipelő apostola. Nem az… Még akkor sem, ha saját bevallása szerint „gyakran” szokott bérmálkozni.

No, de térjünk vissza a keresztényszociális eszmék bajor hőséhez, Manfred Weber úrhoz! Mint azt olvashatják majd, korszakalkotó javaslattal állt a nyilvánosság elé az alább olvasható interjúban: Igazságosan kell elosztani az EU-ba érkező gázt!

Na, most ennél a kijelentésnél lett számomra Manfred Weber úrból végleg egy takonygerincű, tehetségtelen, ám egy törtető, aljas bürokrata.

Hogy miért? Ezt rendkívül egyszerűen és gyorsan meg lehet magyarázni. Ha az Oroszország elleni szankciók meghozatalánál Manfred Weber észérvekkel próbálta volna meggyőzni vezetőtársait az Európai Unióban, hogy ez gyakorlatilag gazdasági öngyilkossággal ér fel, akkor most hitelesen hangoznának a szavai.

Ám Manfred Weber úr, a bajor Keresztényszociális Unió politikusa, az Európai Néppárt elnöke nem ezt tette. Ezért csak egy takonygerincű, tehetségtelen, ám egy törtető, aljas bürokrata.

Ő egy bukott politikus… Erkölcsileg… S úgy is, hogy ötletei legyenek az EU-ba érkező gáz elosztásánál.

Esetleg megkérdezhetné Orbán Viktort, Magyarország miniszterelnökét, hogy neki milyen elképzelései vannak erről a kérdésről. Nem úgy, mint neki és ostoba brüsszeli politikustársainak.

Ám Manfred Weber és a hasonszőrű nyugati politikusok még mindig hatalmi gőgtől eltelve tekintenek Magyarországra. Pedig tegnap, július 4-én volt éppen 1115 éve(!), hogy Árpád vezérünk 40 ezres csapata a Nyugat 100 ezres seregét ronggyá verte a pozsonyi csatában. Pedig Luitpold bajor herceg és Theotmár salzburgi érsek haditerve így szólt: „Elrendeljük, hogy a magyarok kiírtassanak.”

1115 éve történt, s mi még itt vagyunk Weber úr! Mert még van bennünk egészséges életösztön. A Nyugatnak viszont alkonyul, ahogy azt Oswald Spengler megjósolta regényében.

Úgyhogy azt az „igazságos” gázelosztást felejtsék el…

Ekler Elemér

* * *

Egyék meg Weberék, amit kifőztek… Amerikai palagázon…
Fotó: Nokolay Doychinov/AFP

Igazságosan kell elosztani az Európai Unióba (EU) érkező földgázt a tagországok között, az orosz gázszállítások korlátozása miatt pedig rendkívüli EU-csúcsot kell tartani júliusban Manfred Weber szerint.

Az Európai Néppárt (EPP) elnöke a Der Tagesspiegel című német lap vasárnapi számában közölt interjúban kiemelte, hogy az EU nem részese Oroszország Ukrajna ellen indított háborújának, de „háborús célpont”, mert Vlagyimir Putyin orosz elnök „gyűlöli az életmódunkat”, és „visszataszítónak tarja a szabadságot, demokráciát és a jogállamiságot”.

Ezért „nehéz télre kell számítanunk”, mert az orosz államfő eddigi tevékenysége alapján abból kell kiindulni, hogy tovább korlátozza vagy akár teljesen leállítja a földgázszállítást az EU-ba, erre pedig már most fel kell készülni – tette hozzá Manfred Weber.

Mint mondta, a tagországok állam-, illetve kormányfőit összefogó Európai Tanácsnak még júliusban rendkívüli ülést kell tartania, amelyen előkészítik az EU „vészhelyzeti ellátását” őszre és télre.

Feltétlenül dönteni kell a „kötelező érvényű energiaszolidaritásról” – húzta alá a német politikus, kifejtve: el kell kerülni a koronavírus-világjárvány első szakaszában kialakult „zűrzavart”, amikor mindenki lezárta a határokat és „Európa kudarcot vallott”.

A járvány elejét jellemző hektikus válságkezelés helyett előrelátóan kell dolgozni, fel kell készülni, „kötelező érvényű mechanizmusokat” kell kidolgozni a tározókban lévő földgáz „szolidáris” felhasználásáról, hogy „ne mindenki csak magával törődjön” – mondta Manfred Weber.

„Ezeknek a mechanizmusoknak működniük kell ősszel, amikor igazán komolyra fordulnak a dolgok” – jelentette ki az EU jobbközép pártjait összefogó EPP vezetője.

A politikus szerint a rendkívüli uniós csúcson „a gáz méltányos elosztását célzó kötelező intézkedésekről” kell dönteni. A közösség területén működő gáztározókat közösen kell üzemeltetni, mert elfogadhatatlan lenne, hogy a „szerencsés” tagországok feltöltött tározókkal, mások pedig energiahiánnyal sújtva vágnának neki az őszi-téli időszaknak. A beszerzést is közösen kell intézni, hiszen csökkennének a fogyasztói árak, ha az EU tagjai együtt vásárolnának földgázt – mondta Manfred Weber.

Arra a felvetésre, hogy az EU-s szerződések alapján mindez nem tűnik könnyen megvalósíthatónak, rámutatott, hogy az unió működését szabályozó Lisszaboni Szerződés valóban csak korlátozott hatásköröket biztosít az energiaágazatban, de ez így volt a koronavírus-világjárvány esetében is, és az EU mégis közösen szerezte be a vakcinákat.

Hozzátette, hogy át kell alakítani az EU-t, mert nincs felkészülve a jelenkor „viharaira”, megpróbáltatásaira. A többi között kifejtette, hogy a járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozását szolgáló közös hitelfelvételhez hasonló „úttörő” megoldásokat kell alkalmazni a védelmi ipar összehangolt működésére, mert a NATO-n belül fel kell építeni egy „európai védelmi pillért”.

Ha a Kalinyingrádból indított rakéták Varsót, Berlint és Koppenhágát is elérhetik, akkor nem elég például Berlin körül rakétavédelmi rendszert telepíteni tagállami, nemzeti szinten – húzta alá.

Arról is szólt, hogy a kül- és biztonságpolitikában szakítani kell a teljes egyetértésen alapuló döntéshozatallal. „Elegem van abból, hogy Orbán Viktortól függünk külpolitikai kérdésekben vagy az uniós olajembargó ügyében” – mondta a bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa. (Forrás: MTI)