Majtényi szelektív emlékezete

2022. 06 09. 13:39

Majtényi László is tagja volt a Demszky-féle maoista körnek.
Fotó: MTI/Mónus Márton

A magyar értelmiség és a közbeszéd hajlamos az állami hazugságokat közösségi hazugságokká transzformálni, az Orbán-rendszer hazugságait is így tesszük magunkévá valamiféle kollektív gyávaságtól vezérelve – magyarázta minap Majtényi László a Klubrádióban.

A jeles jogtudós megszólalásaiból sosem hiányzott a nemzetfroclizó elem. Tavaly például, amikor férfi-gyorskorcsolyaváltónk megszerezte Magyarország első téli olimpiai győzelmét, az egykori ombudsman és köztársaságielnök-jelölt nemes egyszerűséggel lemigránsozta a magyar anyától és kínai apától született testvérpárt, Liu Shaolin Sándort és Liu Shaoangot. A tenyérbe mászó ember ezúttal arról győzködte a hallgatót: az áprilisi választási eredményeket nagyban befolyásolta, hogy az ország jelentős részéhez hamis információk jutottak el, így szegények nem tudtak tájékozódni a valóságról. – Az igazság csak nyílt vitában győzhet, és ebben hatalmas szerepe van a Klubrádiónak és a maradék ellenzéki médiának. Orbán Viktor azonban fél a Klubrádiótól – közölte Majtényi. (Aki korábban Drágabolgárúr Megbeszéljük című műsorában is beszólt a kormányzatnak: – Annyi a különbség az egykori magyar jogállam és az Orbán-rendszer között, mint Lúdas Matyi és Döbrögi vagy Toldi Miklós és a rókalelkű bátyja között.)

Kis színes. Az ifjú Majtényi is tagja volt annak a Demszky-féle ­maoista körnek, amely 1972. március 21-én, a tanácskommün kikiáltásának évfordulóján vörös kokárdás tüntetést szervezett a fővárosban, válaszul arra a március 15-i nemzeti megmozdulásra, amely után közel száz embert tartóztatott le és börtönözött be a Kádár-rendszer. Emlékszel, Laci? Régi szép idők…

Pilhál György
Magyar Nemzet