A plébánia mellett is árultak drogot

2022. 06 08. 09:48

Immár jogerős a döntés.
Fotó: Zalatáj

A Zalaegerszegi Törvényszék másodfokon eljáró tanácsa jogerős döntést hozott azzal a férfivel szemben, aki a párjával együtt több mint egy éven keresztül úgynevezett herbál értékesítéséből biztosította a megélhetésüket.

Az I. és a II. rendű vádlottak 2018. június 1. és 2019. július 30. között heti rendszerességgel legalább 2 millió forint értékben vásároltak ismeretlen személyektől új pszichoaktív anyagot tartalmazó port. A drogot folyadékban – például körömlakklemosóban – feloldották, növényi törmelékkel vegyítették, majd a megyeszékhely közterületein, többek között a Mária Magdolna Plébániánál, a Spar áruházaknál és egy cukrászdánál értékesítették. A hatóság 2019 áprilisában a férfi és a nő lakásán házkutatást tartott, amelynek során új pszichoaktív anyaggal szennyezett tárgyakat, továbbá a drog előállításához használt eszközöket találtak. 2019. július 31. napjával az I. rendű vádlott börtönbe vonult, a herbál előállítását és eladását a nő a III. rendű vádlottal folytatta tovább. Egy hónappal később a nő otthonában is házkutatást tartottak, ahol egy műanyag dobozban és 2 darab papírtörlőben lévő, összesen 18 gramm tömegű, zöld színű növényi anyagot foglaltak le. A III. rendű vádlott egészen addig nem hagyott fel az illegális tevékenységgel, amíg 2019. december 9-én a hatóság le nem foglalt tőle 295 gramm nettó össztömegű, tasakokba csomagolt, sárga színű port, valamint közel 0,5 gramm tömegű, zöld színű növényi anyagot papírtörlőkben, nylon szatyrokban és egy félig elszívott herbálos cigarettában.

A Zalaegerszegi Járásbíróság – mint korábban arról beszámoltunk – elsőfokon 2022. március 18. napján az I. és a II. rendű vádlottakat bűnösnek mondta ki új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntettében, mint társtettest. A többszörösen visszaeső I. rendű vádlottat 3 év 3 hónap fegyházbüntetésre ítélte és 3 évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, továbbá kizárta a feltételes szabadságra bocsátás kedvezményéből. Az ítélet ellen az I. rendű vádlott és védője enyhítésért fellebbezett.

A II. rendű és a III. rendű vádlottra jogerős ítélet született: a bíróság mindkettejüket 2 év börtönbüntetésre ítélte 4 év próbaidőre felfüggesztve.

A Zalaegerszegi Törvényszék másodfokú bírósága az I. rendű vádlott fellebbezésére tekintettel 2022. június 3. napján tárgyalta az ügyet.  Az elsőfokú bíróság ítéletét megváltoztatta, miszerint a bűncselekmény megnevezés helyesen: kereskedéssel elkövetett új pszichoaktív anyaggal visszaélés bűntette. A bíróság az időmúlásra való tekintettel lehetőséget látott a büntetés enyhítésére, ezért kis mértékben csökkentette a kiszabott szabadságvesztés időtartamát, azt 2 év 9 hónapban állapította meg. Egyebekben az I. fokú bíróság ítéletét helybenhagyta. (Forrás: Zalaegerszegi Törvényszék)