Ne hagyja az utolsó pillanatra okmányai megújítását!

2022. 05 31. 10:37

Szombaton és vasárnap is nyitva vannak a kormányablakok

A zalaegerszegi kormányablak a Kossuth utca 17-19. szám alatt.

Már csak június 30-áig érvényesek a magyar hatóság által kiállított, a járvány miatti veszélyhelyzet alatt lejárt okmányok, így a személyi igazolványok, jogosítványok, útlevelek, forgalmi engedélyek, de a közgyógyellátási igazolványok, valamint a parkolási igazolványok is. Az okmányok érvényessége kulcskérdés, hiszen érvényes dokumentumok nélkül a határidő lejártát követően fontos, mindennapi teendők sem intézhetőek el.

A személyazonosító okmányok megújítására az ország több mint 300 kormányablakában – akár időpontfoglalás nélkül is – lehetőség van. Zala megyében 10 kormányablakban és egy okmányirodában várják a kormányhivatal munkatársai olvasóinkat, melyekről a Zala Megyei Kormányhivatal honlapján minden szükséges információt megtalálnak. A kormányablakkal, okmányirodával nem rendelkező településeken lakók ügyintézését pedig a kormányablakbusz segíti, amelyekben a – veszélyhelyzet ideje alatt – lejárt okmányok cseréje mellett számos ügytípusban van lehetőség ügyintézésre, valamint általános tájékozódásra.

A határidő közeledtével egyre többen keresik fel a kormányablakokat, ezért a kormány szándékának megfelelően bővült azok kapacitása.

Zalaegerszegen, Nagykanizsán és Keszthelyen

A lejáró személyazonosító okmányok cseréjét ugyanis – országos akció keretében – rendkívüli, hétvégi nyitvatartással is segítik a kormányablakok, melynek értelmében június 4-én, 11-12-én, 18-19-én, és 25-26-án, tehát szombati és vasárnapi napokon Zala megyében Zalaegerszegen a Kossuth Lajos utca 17-19. szám alatt, Nagykanizsán az Eötvös tér 16. szám alatt, valamint Keszthelyen a Kossuth Lajos utca 42. szám alatt reggel 8 és délután 14 óra között, szintén előzetes időpontfoglalás nélkül is lehetőség nyílik a lejárt okmányokkal kapcsolatos ügyintézésre.

Nagykanizsán az Eötvös téri kormányablakot kereshetik fel az ügyfelek.

Ezeken a hétvégi napokon azonban kizárólag a veszélyhelyzet alatt lejárt személyazonosító igazolvány, vezetői engedély és útlevél cseréjét lehet intézni. A hétvégi nyitvatartással június végéig 500 ezerrel több ügyfelet tudnak az ügyfélszolgálatok országos szinten kiszolgálni.

A személyi okmányok közül a jogosítvány esetében könnyebbség, hogy meghosszabbítása az Ügyfélkapun keresztül online, automatikusan is megoldható, ha a háziorvos kiállította az orvosi alkalmassági engedélyt.

Ehhez egy online nyilatkozatot kell kitölteni, amelyet – a részletes tudnivalókkal együtt – a megújult magyarorszag.hu oldalon találnak meg.

További lényeges információul szolgálhat, hogy az első jogosítvány kiállítására, a jogosítvány automatikus meghosszabbítására, valamint a kategóriabővítésre vonatkozó online ügyintézés illetékmentes.

A lejárt forgalmi engedélyek miatt a műszaki vizsgaállomásokat kell keresni

Fontos tudni azonban, hogy a lejárt forgalmi engedélyek miatt nem a kormányablakokat, hanem a műszaki vizsgaállomásokat kell keresni.

Az okmányok megújítása elengedhetetlenül fontos, hiszen ezek a mindennapi élet számos más területén is nélkülözhetetlenek. Szükségesek a banki ügyintézéshez, postai levél átvételéhez, bizonyos gyógyszerek kiváltásához, utazási kedvezmények igénybe vételéhez, de a közlekedésben való szabályos részvételhez is, hiszen autót vezetni is csak érvényes jogosítvánnyal és forgalmi engedéllyel lehet. Mindemellett a lejárt útlevelek, személyi- és jármű okmányok Magyarországon kívül már jelenleg sem érvényesek, ezért aki külföldi nyaralást tervez, mindenképp újítsa meg a szükséges dokumentumokat.

Keszthelyen a Kossuth utca 42. szám alatt várják a polgárokat.