Osztrák, ne reklamálj!

2022. 05 30. 11:20

Kinek mit intézett a kormánya…

Üzemanyag-tankolópisztolyok egy üzemanyagtöltő állomáson.
Fotó: MTVA/ Faludi Imre

Két osztrák autóklub is reagált az Orbán-kormánynak arra a döntésére, hogy május 27-től csak magyar rendszámú autók tankolhatnak idehaza hatósági áras üzemanyagot. Szerintük – írja a Die Presse – „a nem magyar autósokat diszkrimináció éri, Magyarország uniós jogot sért”.

Szerintem meg csak arról van szó, a sógorok csőrét piszkálja, hogy a magyar kormánynak – a benzinturizmus elszabadulása után – volt mersze leszűkíteni a benzinárstopot a magyar fogyasztókra. De bizony ám!

Nos, ha tetszik az olcsó üzemanyag, Damen und Herren, tessék utánunk csinálni! Ki tartja vissza az osztrák kormányt egy hasonló árstoptól? Nem, dehogy arról van szó, hogy „a nem magyar autósokat diszkrimináció éri”, csupán arról, hogy a magyar autósok kedvezményt kapnak abban a „klubban”, amit úgy hívnak, Magyarország. Kinek mit intézett a kormánya… Az Orbán-kabinet a magyar állampolgároknak ad támogatást – miért kellene támogatnia az osztrák autósokat is? Nem mi vagyunk a Róbert bácsi… A magyar kormány a magyar adófizetők számára szabályozta az üzemanyag árát, nem a lejmolóknak. Mi ebben a felháborító? (Mellesleg éppen abból az országból „diszkriminációznak”, ahol a külföldi munkavállaló kevesebb családi pótlékot kap, mint a hazai, ahol csökkentették a munkáltatói járulékokat, de csak az osztrák végzettséggel rendelkezők esetén, ahol a gyakorlatban nemigen fizetnek nyugdíjat külföldi munkavállalóknak stb.)

Egy ingerültebb hozzászóló azt írja: „Pont azok hőbörögnek, akik anno lenyúlták tőlünk az Őrvidéket, de azért képesek kiírni a boltokban, hogy »Magyar, ne lopj!«. Ki érti ezt?” Én nem.

Pilhál György
Magyar Nemzet