Közel nyolcszáz álláskeresőnek segített a zalai foglalkoztatási paktum

2022. 05 27. 08:58

Pácsonyi Imre részletesen ismertette a paktum eredményeit.

Öt év alatt közel 800 álláskeresőnek segített a Zala Megyei Önkormányzat vezetésével több mint 1,1 milliárd forintból megvalósult zalai innovatív foglalkoztatási paktum.

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósult pályázaton a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programból (TOP) 2016-ban csaknem 963 millió vissza nem térítendő támogatást nyert a zalai konzorcium. A program tavaly szeptemberben zárult volna, de a támogatások iránti jelentős érdeklődés miatt további 140 millió forint pluszforrást ítéltek meg a konzorcium számára az idén május végéig meghosszabbított projektre.

A legfőbb cél a Zala megyében munkát vállalni szándékozó, álláskereső hátrányos helyzetű személyek, közfoglalkoztatottak és inaktívak foglalkoztathatóságának javítása volt. Kiemelten kezelték, hogy összhangba hozzák a munkaadói igényeket és a munkavállalói elvárásokat, illetve a kapcsolódást olyan fejlesztésekhez, amelyek a koronavírus miatti veszélyhelyzet foglalkoztatási hatásainak megoldását hosszú távon segítik.

A projekt során 773 álláskeresőnek segítettek, közülük 182-en inaktívak, 147-en 50 év felettiek és 96-an tartósan munkanélküliek voltak. A résztvevők közül 112-en végezhettek el valamilyen képzést, 403-an részesültek bér- és bérköltség-támogatásban, 85 ember vállalkozóvá válását támogatták, 199-en pedig egyéb munkaerőpiaci szolgáltatást vettek igénybe Zalában.

A konzorciumi együttműködésben a Zala Megyei Önkormányzat, a Zala Megyei Kormányhivatal, a Zala Megyei Önkormányzati Hivatal, a Zala Megyei Vállalkozásfejlesztési Alapítvány és a Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. vett részt.

A zárókonferencia résztvevői.
Fotók: Zalatáj

A TOP-5.1.1.-15/2015 „Zalai Innovatív foglalkoztatási paktum megvalósítása” Paktum zárókonferenciájára 2022 május 26-án került sor Zalaegerszegen, a Megyeházán. Pácsonyi Imre, a Zala Megyei Közgyűlés alelnöke köszöntötte a résztvevőket, majd részletes tájékoztatást adott a paktum eredményeiről, tapasztalatairól és tanulságairól.

Dávidné Gergál Rozália, a Zala Megyei Kormányhivatal Foglalkoztatási, Munkaügyi és Munkavédelmi Főosztályának vezetője a kormányhivatal munkaerőpiaci szolgáltatásairól, a zalai paktumok eredményeiről tartott előadást a munkaerőpiac tükrében.

Remete Zsuzsanna, a Hétfa Elemző Központ Kft. kutatója a Zala Megyei Foglalkoztatási-gazdaságfejlesztési stratégiát mutatta be, míg Bali József, a Zala Megyei Területfejlesztési Ügynökség Közhasznú Nonprofit Kft. ügyvezetője a Dream Road projektről tartott előadást.

A konferencián köszöntötte a résztvevőket és előadást tartott Vigh László országgyűlési képviselő is.