Hármas ünnepet nyitott a Göcseji Múzeum újraavatása

2022. 05 16. 13:27

Megnyitotta kapuit a felújított Göcseji Múzeum.

A magyar muzeológia életében meghatározó hármas ünnepet nyitott meg a zalaegerszegi Göcseji Múzeum felújítás utáni újraátadása – jelentette ki a Nemzeti Múzeum főigazgatója május 13-án, pénteken a zalai megyeszékhelyen.

L. Simon László kifejtette: a zalaegerszegi avató után adják át a Szentendrei Skanzen új erdélyi tájegységét, majd a Néprajzi Múzeum új épületét. A remények szerint a fővárosban hamarosan az új Nemzeti Galéria építése is elkezdődhet – tette hozzá, megjegyezve, hogy Budapesten utoljára 1906-ban avattak múzeumépületet, akkor a Szépművészeti Múzeumot. A magyar műtárgyállomány az azóta eltelt több mint száz évben nagy mértékben gyarapodott, vagyis „nagyon nagy adósságaink vannak magunkkal szemben”.

Vigh László, a térség fideszes országyűlési képviselője úgy fogalmazott: kötelességünk megőrizni minden régi épületet, ami a múltunkat idézi. Egy múzeumot pedig – mint a kultúra egyik zászlóshajóját – nem magunknak, hanem az örökkévalóságnak építünk.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) arra emlékeztetett, hogy a múzeumavató a város első írásos említésének 775. évfordulóján az egyik fontos esemény. A város büszke a múltjára, bár kevés épített emlék idézi a múltat, éppen ezért indult el az a városrehabilitációs program, amelynek keretében megújulhatott a Göcseji Múzeumnak otthont adó, eredetileg 1892-ben átadott épület is.

A korábbi közlések szerint a korszerűsítést a Modern Városok Program keretében végezték el, 1,3 milliárd forintot a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program, 670 milliót pedig a kormányzat biztosított támogatásként. Az épülethez kapcsolódóan folyik 8,3 milliárd forintos állami támogatással a Mindszentyneum építése, és a múzeumegyüttes működtetéséhez évi 100 millió forint külön támogatást is biztosított a kormány.

A megújult Göcseji Múzeumban az új várostörténeti tárlat mellett állandó kiállításként láthatók Kisfaludi Strobl Zsigmond szobrászművész és Németh János keramikusművész alkotásai, valamint Fekete György belsőépítész-iparművész emlékkiállítása, a későbbiekben pedig Fischer György szobrászművésznek emléket állító állandó kiállítás létrehozását tervezik.