A tervezettnél magasabb bevételekkel zárta Zalaegerszeg a múlt évet

2022. 05 12. 14:14

10,5 milliárd forint kormányzati támogatással infrastrukturális fejlesztések indulnak

Minden közhatalmi bevétel magasabb lett az elmúlt évben – jelentette be Balaicz Zoltán.

A tervezetthez képest minden közhatalmi bevétel magasabb lett az elmúlt évben Zalaegerszegen – ezzel a megállapítással fogadta el a zárszámadást csütörtökön a zalai megyeszékhely közgyűlése – közölte a testület ülését követő sajtótájékoztatón a polgármester.

Balaicz Zoltán (Fidesz-KDNP) kifejtette: a helyi iparűzésiadó-bevétel összegét tavaly 3,4 milliárd forinttal tervezték – eredetileg meghaladta volna az 5 milliárdot -, mert a koronavírus-járvány miatt a kormány megfelezte a kis- és középvállalkozások iparűzési adóját. Ennek ellenére 125 százalékkal sikerült felülmúlni a bevételeket, így végül csaknem 4,3 milliárd forint folyt be a város kasszájába.

A polgármester a közgyűlésen tárgyalt napirendi pontok közül említést tett az északi ipari parkban és a ZalaZONE járműipari tesztpálya környékén zajló gazdaságfejlesztési beruházások miatt szükséges fejlesztésekről. Annak érdekében, hogy a terület alkalmas legyen a már megvalósult, vagy még tervezett jelentős beruházások kiszolgálására, 10,5 milliárd forint kormányzati támogatással indulnak infrastrukturális fejlesztések – fűzte hozzá.

A közgyűlés döntése alapján az ivóvízellátás és szennyvízelvezetés biztosítására, illetve két új kút fúrására 1,7 milliárd forintot költenek, a csapadékvíz-elvezetés megoldására pedig 6 milliárdot. Villamosenergia-ellátás fejlesztésére egymilliárd forintot használnak fel, de a gázellátás és a telekommunikációs hálózat fejlesztésére is költenek – sorolta Balaicz Zoltán. (Forrás: MTI)

Az ivóvízellátás és szennyvízelvezetés biztosítására, illetve két új kút fúrására 1,7 milliárd forintot költenek.