A pislákoló Tungsram (5.)

2022. 05 12. 09:07

Csődvédelmet kért a cég

Jörg Bauer elnök-vezérigazgató szerint a vállalat vezetése mindent megtesz azért, hogy a csődvédelem alatt egy rentábilis üzleti struktúrára való átállás alapján a vállalatot tovább működtesse.

Csődvédelmet kért a Tungsram, miután egyik banki hitelezője inkasszót nyújtott be a számláira; a társaság a csődvédelemmel a működő- és fizetőképességét akarja megőrizni – közölte a cég szerdán az MTI-vel.

A Tungsram Operations Kft. hitelező partnere, az Eximbank Zrt. „törvény biztosította jogával élve” inkasszót nyújtott be szerdán a vállalat bankszámláira, vagyis minden, a már a bankszámlákon lévő és beérkező pénzforrással a pénzintézet rendelkezne. „A Tungsram tiszteletben tartja, hogy a bank ilyen módon érvényesíti jogos érdekeit” – olvasható a közleményben.

A Tungsram továbbra is a legfontosabbként kezeli „munkavállalói, vevői, beszállítói és a hatóságok felé vállalt kötelezettségeinek teljesítését”, ezért a vállalat jogi és pénzügyi védelmet jelentő lépést tett, amely ezt az ellentétet feloldhatja: csődvédelmet kért.

A lépést a cég azzal indokolta, hogy „a vállalat a csődvédelem nyújtotta ernyő alatt továbbra is fizetni tudja a bért és az adókat, valamint végrehajthassa folyamatban lévő reorganizációját”. A kényszerű lépésről a törvényi előírások szerint a dolgozókat, a szakszervezeteket, az üzemi tanácsokat és a bankokat is tájékoztatták.

Jörg Bauer elnök-vezérigazgató a tájékoztatóban jelezte: a vállalat vezetése mindent megtesz azért, hogy a csődvédelem alatt „egy rentábilis üzleti struktúrára való átállás alapján a vállalatot tovább működtesse”. A cél nem változott az elmúlt hetekben kommunikált céloktól: kisebb, rugalmasabb, versenyképesebb cég létrehozása, amely innovatív üzletágaira koncentrál.

A cégvezető hangsúlyozta: a csődvédelem a közhiedelemmel ellentétben nem egy cég megszűnését, hanem éppen azt jelenti, hogy „megpróbáljuk a sikeres túlélését biztosítani”. Nem tervezték ezt a lépést, de lehetőséget ad a társaságnak. A csődvédelem célja az újjászervezés, illetve az, hogy a Tungsram Operations Kft. a hitelezőivel megegyezzen – közölte.

A közlemény kitér arra is, hogy az eljárás lefolytatása iránti kérelem bíróságra benyújtását követő munkanapon a vállalat fizetési haladékot – fizetési moratóriumot – kap a tartozásaira. A fizetési moratórium egyebek között a munkabérre és a bérjellegű egyéb juttatásokra – mint a távolléti díj –, a végkielégítésre és az ezeket terhelő adókra, illetve más közterhekre nem vonatkozik, ezeket tehát a csődeljárás alatt is megfizetik.

A vállalat termelési, szolgáltatási, globális kereskedelmi tevékenységei az eljárás alatt folytatódnak. A cég reorganizációs szervezetet állít fel, amely a vagyonfelügyelő bevonásával fenntartható pénzügyi tervet dolgoz ki a reorganizációra és a hitelezőkkel történő megegyezésre.

Arra törekszik a cég, hogy a csődvédelem kezdetétől számított 90 napon belül megegyezzen a hitelezőivel. Ahhoz, hogy sikeresen végződjék az eljárás, „elengedhetetlen, hogy dolgozóink, vevőink, beszállítóink és partnereink bizalma töretlen maradjon a Tungsram iránt”, ha ez megvan, akkor sikeres lehet az eljárás – idézi a közlemény Jörg Bauert. A cégvezető hangsúlyozta: a Tungsram egy történelmi, magyar márka, amely „az innováción alapuló, jövőorientált megújulás útján jár, amelyet együtt, összefogva meg tudunk őrizni”.

A Tungsram április 27-én közölte, hogy megszünteti a hagyományos világítástechnikai termékek gyártását, ezért az év végéig 1600 dolgozóját elbocsátja. A tervezett létszámleépítés legnagyobbrészt a gyári dolgozókat érinti.

* * *

Cseresnyés Péter, a nagykanizsai választókerület országgyűlési képviselője a helyzettel kapcsolatban a következőket írta közösségi oldalán:

– A Tungsram Operations Kft.-nél várható létszámleépítés kapcsán az általam kezdeményezett munkaerőpiaci program keretén belül további személyes tárgyalásokat folytattam a helyben lévő nagyobb munkáltatókkal. Ellátogattam az Avius Kft.-hez, az E.M.E. Kft.-hez, a Resideo Kft.-hez, a Kanizsa Trend Kft.-hez és a Ferzol Metál Kft.-hez is. A cégek vezetőivel, illetve munkatársaival az általuk kínált munkalehetőségekről egyeztettem, mindannyian rugalmasak és nyitottak voltak az együttműködésre. A városunkban működő cégektől ígéretet kaptam, hogy számos álláslehetőséget tudnak felajánlani a Tungsram Operations Kft. felmondással érintett dolgozói részére szervezett állásbörzén. A Tungsram Operations Kft. helyi vezetésével és munkatársaival folytatott egyeztetések során megbizonyosodtam arról, hogy a cég vezetése is mindent megtesz annak érdekében, hogy a felmondással érintett dolgozók mielőbb el tudjanak helyezkedni. A gyár területén helyszínt biztosítanak az általam kezdeményezett állásbörzének, amelyen kanizsai cégek konkrét munkalehetőségeket mutatnak majd be.

Cseresnyés Péter személyes tárgyalásokat folytat a helyben lévő nagyobb munkáltatókkal.

Balogh László polgármester úrral újabb munkáltatókat keresek meg, hogy minél szélesebb körben, mielőbb megoldást tudjunk találni az elbocsátások miatt nehéz élethelyzetbe került emberek problémájának megoldására. Polgármester úrral közösen azon dolgozom, hogy a Tungsram Operations Kft.-től elbocsátott munkavállalók felmondási idejük lejártát követően azonnal munkába tudjanak állni. Az operatív feladatok lebonyolításában a Zala Megyei Kormányhivatal Nagykanizsai Járási Hivatal segítségét kértem, továbbá a szervezésben az AIDe-Hungary Kft., mint munkaerő-kölcsönző cég is közreműködik.

Bízom benne, hogy széles körű összefogással hatékonyan tudjuk kezelni ezt a szomorú helyzetet.

Balogh László szerint közös erővel próbálnak megoldást találni.

Balogh László polgármester ugyancsak a közösségi oldalán fejtette ki véleményét:

– Jómagam is csatlakoztam Cseresnyés Péter államtitkár úr, Nagykanizsa és a térség országgyűlési képviselője komplex munkaerőpiaci programjához, melyet a Tungsram Operations Kft.-nél várható létszámleépítés kapcsán kezdeményezett.

A városunkban működő cégekkel együttműködve, közös erővel próbálunk megoldást találni az elbocsátások miatt nehéz élethelyzetbe került emberek problémájára.

A Tungsram Operations Kft. felmondással érintett munkavállalói hamarosan a gyár területén szervezett állásbörzén kanizsai cégek konkrét álláslehetőségeiről kapnak tájékoztatást.

(Folytatjuk)

A pislákoló Tungsram (1.) 2022. 04. 27.

A pislákoló Tungsram (2.) 2022. 04. 28.

A pislákoló Tungsram (3.) 2022. 04.29.

A pislákoló Tungsram (4.) 2022. 05.04.