Átvette államfői hivatalát Novák Katalin

2022. 05 11. 10:36

Zalaegerszegi a Sándor-palota hivatalvezetője

Áder János fogadja Novák Katalint a Sándor-palota teraszán 2022. május 10-én.

Május 10-én, kedden átvette köztársasági elnöki hivatalát Novák Katalin. Reggel Áder János leköszönő államfő a Sándor-palota bejáratánál fogadta az új köztársasági elnököt.

Áder János és Novák Katalin együtt vonult be az államfői rezidenciába, majd együtt mentek be az elnöki irodába és léptek ki a Sándor-palota teraszára.

Novák Katalint március 10-én választotta meg köztársasági elnöknek az Országgyűlés. Ő a hatodik köztársasági elnök a rendszerváltás óta.

Az alaptörvény szerint a köztársasági elnök kifejezi a nemzet egységét, őrködik az államszervezet demokratikus működése felett, ő a Magyar Honvédség főparancsnoka. Az államfőt az Országgyűlés öt évre választja, és legfeljebb egy alkalommal lehet újraválasztani.

Áder János és Novák Katalin eszmecseréje a Sándor-palotában.
Fotók: MTI/Bruzák Noémi

A köztársasági elnök hivatalba lépése előtti napon mutatta be munkatársait. A Sándor-palota hivatalvezetői tisztségét a zalaegerszegi születésű Ekler Gergely, korábbi államtitkár tölti be. Az új hivatalvezető a zalaegerszegi Zrínyi Miklós Gimnáziumban érettségizett, majd az Eötvös Lóránd Tudományegyetemen szerzett angol-történelem szakos bölcsész diplomát. Novák Katalin kabinetfőnöke Schanda Tamás lett.

Altusz Kristóf korábbi koppenhágai nagykövet a jövőben a diplomáciai területért felel, Manno István eddigi írországi nagykövet a protokollfőnök, míg Király András László, Magyarország volt újdelhi nagykövete tervezésért és elemzésért felelős vezetőként dolgozik.

A főhadsegédi feladatok ellátása továbbra is Kun Szabó István tábornokra hárul. Módos Mátyás az alkotmányossági és jogi, míg Volf-Nagy Tünde televíziós szakember a kommunikációs területet igazgatja. A gazdasági igazgatóságot Kreutzer Richárd, az elnöki titkárságot Vicze Katalin irányítja. (Forrás: MTI, Zalatáj)