Új termelői piac és tudásközpont nyílt Zalaegerszegen

2022. 03 02. 10:31

Dr. Bognár Lajos gratulált az új beruházáshoz, ami a helyi termékek könnyebb eljutását biztosítja a vásárlókhoz.

A kormány vidékpolitikájának egyik célkitűzése, hogy minden lehetséges eszközzel támogassa a kistermelőket, az értékesítési és a fejlesztési lehetőségeiket. A magyar vidék gerincét és önbecsülését ugyanis hosszú távon a sikeres családi vállalkozások adják – mondta Bognár Lajos Zalaegerszegen, a Helyi termelői és kézműves piac – Göcsej tudásközpont keddi megnyitóján.

Az országos főállatorvos a nemzeti vidékpolitikával kapcsolatban kifejtette, a kormány abból indul ki, hogy az eredményes nagyvállalatok mellett a vidék másik tartóoszlopát, a kis és közepes vállalkozásokat kell ösztönözni. „A kormány törekvése nemcsak a vidék megtartóképességét növeli, de ösztönzőleg hat a mezőgazdaságban egyre sürgetőbb nemzedékváltásra is” – tette hozzá.

Balaicz Zoltán szerint a piac erősíti a térséghez való kötődést.

Emlékeztetett, a 2015-ben elfogadott Élelmiszeripari Fejlesztési Stratégiában is kiemelt figyelem hárul a kistermelőkre és a helyi termékek piacra jutására. Arról is szólt, hogy tavaly májusban változott meg a 2010-es kistermelői rendelet, amellyel könnyítették a kistermelővé válás feltételeit, és országossá növelték számukra a saját termékeik értékesítési lehetőségét.

Megemlítette, hogy a közétkeztetés javítása érdekében egy tavalyi kormányrendeletben meghatározták, hogy a közétkeztetésben 2022-től legalább 60 százalék, 2023-tól legalább 80 százaléknak kell lennie a rövid ellátási láncban beszerzett termékek, illetve a helyi élelmiszerek aránya.

Vigh László kiemelte a kormány támogatását.

Vigh László országgyűlési képviselő elmondta: a kormány tíz éve úgy döntött, hogy országos szinten támogatja a termelői piacok létrejöttét, a lépésnek köszönhetően Zala megyében összesen tíz új piac létesült.

Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármestere ismertette: a most átadott piac 718 millió forintos beruházásból készült el. Segít abban, hogy erősítse a Zala megyéhez, Göcsejhez való kötődést. Bemutatja e vidék természeti gazdagságát, és segíti a helyi termelők hagyományos portékáinak vásárlókhoz jutását. (Forrás: MTI, Zalatáj)

A kosárfonás bemutatása az átadáson.
Fotók: Facebook