Elkezdődött a volt KISZÖV székház, az egykori Korona szálló felújítása

2021. 10 04. 09:58

A látványterv szerint így illeszkedik majd jelenlegi környezetébe a felújított épület.
Fotó: Facebook

A Modern Városok Program városrehabilitációs elemének részeként elkezdődött az 1858-ban épült egykori Korona Szálló, a volt KISZÖV székház teljes külső és belső felújítása is Zalaegerszegen. A részletekről sajtótájékoztatón számolt be Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, Bali Zoltán alpolgármester és dr. Kovács Gábor főjegyző.

A felújítás teljes mértékben kormányzati támogatással, állami forrásból valósul meg 528 millió forintos ráfordítással. A terveket a zalaegerszegi Domoplan Kft. készítette, a műszaki ellenőri feladatokat a zalaegerszegi Zalaber Kft. végzi, a kivitelezést pedig a nyílt közbeszerzési eljárás után a szintén zalaegerszegi BMT Mérnöki Zrt. valósítja meg. A szakemberek 2022 tavaszára készülhetnek el.

A mai Kazinczy tér 11-es számú ház és a Deák tér között húzódó terület az 1800-as évek elején egybefüggő telket alkotott. Az udvarában állt egy kisebb, földszintes fogadó, ebben talált helyet az 1838-ban szerveződött, a városi elitet magában foglaló kaszinó, ahol Deák Ferenc is többször megfordult az 1840-es években. 1858-ban az utcafronton új épületet emeltek. Az Arany Bárány Szálloda (a nagyteremmel együtt) 1894-ben épült meg, addig a Kazinczy téri épület nagyterme volt a város legelegánsabb terme. Az 1877-ben létrejött Polgári Társaskör, majd ennek utódaként alakult Kereskedelmi Kör tagjai szintén itt találkoztak.

Maga az épület először Zöldfa szálloda és kávéház néven működött. Egy 1896-os hirdetésben ez olvasható: „Földszint: étterem úri közönség számára és egy ivó helyiség. Emelet: egy nagy és díszes kávéházi és teketerem, két oldalán két-két játszó helyiség és 2 vendégszoba. 2. emelet: 8 vendégszoba, egy szobaasszonyi lakhelyiség, lakás a vendéglősnek, istálló, két pince, konyha.” 1896-ban az új bérlő, korábban a Baross ligeti vendéglő „előnyösen ismert bérlője”, Domokos Ignác teljesen átalakította és ízlésesen berendezte a helyiségeket. Ekkortól változott a neve Korona szállóvá. 1896. május 4-én a szálloda nagytermében tartották a város ünnepi közgyűlése utáni fogadást.

A sajtótájékoztató résztvevői, balról: dr. Kovács Gábor, Balaicz Zoltán, Vigh László és Bali Zoltán.
Fotó: Facebook/Seres Péter

Bár 1894-ben felépült a tekintélyes méretű Arany Bárány Szálloda, annak drágasága miatt egy ideig mégis a Koronában bérelt helyiséget a városi elitet magában foglaló kaszinó, számos egyesületi, politikai esemény, rendezvény zajlott az épületben.

1913-ban Szente Lajos szombathelyi műépítész vásárolta meg 70 ezer koronáért, aki arra tett ígéretet, hogy néhány év múlva kétemeletes, új és igényes vendéglőt és hotelt épít oda. Sajnos az első világháború ezt a beruházást meghiúsította.

Az épület a két világháború között ismét szállodaként működött, nagyterme továbbra is társasági események színtere volt, ahol többször megfordult Mindszenty József apát-plébános is.

1945 után, a kommunista diktatúra első éveiben államosították, belül leegyszerűsítve, igénytelenül átalakították. 1959-ben a KISZÖV (Kisipari Szövetkezetek Országos Szövetsége) székháza lett, majd itt működött a szervezet híres táncegyüttese is. Állaga mostanra jelentősen romlott, jelentős felújítást, megmentést igényel.

Az önkormányzat saját erőből soha nem tudta volna megújítani ezt az épületet, hiszen közel egymilliárdos ráfordítást igényel, de szerencsére a Modern Városok Program keretében, kormányzati támogatással mégis valóra válhat az álom. A felújítás után kulturális és közösségi funkciót kap az ingatlan.