Nyertek, de buktak

2021. 09 29. 10:16

Még nem ért véget a zalaegerszegi társasház kálváriája

Négy éve kezdődött a felújítás, de még senki sem tudja, hogy mikor fejeződik be.

Egy évvel ezelőtt írtunk utoljára egy zalaegerszegi társasház kálváriájáról. Négy évvel ezelőtt kezdte meg T.N. vállalkozó az Átalszegett utca 33-as számú ház felújítását. Nem sokáig tartott a munka, mert a kivitelező egyik napról a másikra levonult a területről.

Hosszadalmas alkudozás kezdődött, de a munka nem folytatódott, miközben a társasház közössége a kezdet kezdetén átutalta a vállalkozónak a felújítás költségét.

A vita a bíróságon folytatódott. Ott az a döntés született, hogy a vállalkozó cége fizessen meg a felperesnek 16 millió 792 ezer forintot, ennek késedelmi kamatát, közel 2 millió forint plusz ÁFA perköltséget és 1 millió forint kereseti illetéket az állam javára.

A visszautalt pénz nem fedezi a munka folytatását.
Fotók: Zalatáj

Az ügy – az ítélet jogerőre emelkedése után – megjárta a végrehajtót is. Legutóbbi cikkünk megjelenése után egy évvel ismét megkerestük a ház képviselőjét. Szalai Béla elmondta, hogy a vállalkozó időközben átutalta, a bíróság által megítélt teljes összeget. Elvileg nyertek, ám gyakorlatilag az eltelt három év alatt annyival megemelkedett az építési anyagok ára, hogy a visszautalt összeg nem fedezi a munka költségeit. Közben a tetővel is problémák adódtak, s a kéményt is fel kellett újítani. S akkor még ott van az amortizáció, a garancia kérdése. Kihez, hová fordulhatnak?

Időközben tárgyaltak egy új kivitelezővel. Az árak drasztikus emelkedése miatt a visszautalt pénz nem fedezi a felújítás költségeit.

Egyszóval úgy nyertek, hogy veszítettek…

E.E.

Felújítás helyett fizethet a vállalkozó (2020.09.15.)

Itt már a sírás sem számít! (2019.12.16.)

Jobb, ha „kisírják” a munka folytatását (2.) (2019.10.18.)

Jobb, ha „kisírják” a munka folytatását (2019.10.10.)