Különleges felfedezés Zalaszentgróton

2021. 09 24. 09:59

Példamutató a házaspár törvénytisztelő magatartása

Szeptember 22-én, szerdán egy zalaszentgróti házaspár hívta fel a zalaegerszegi Göcseji Múzeumot, és egy különleges felfedezésről számoltak be. Balázs Gábor és Balázs Dorina nemrég vásárolták meg azt a házat, aminek felújítása során az udvaron egy trezort találtak. Elsősorban zsidó liturgikus tárgyak kerültek elő (két rimon pár, két tóramutató, két tóravért), több apró tárgy, és néhány pár cipő. A liturgikus tárgyak valószínűleg a zalaszentgróti zsinagóga holokauszt idején elrejtett kegytárgyai lehetnek.

A Göcseji Múzeum munkatársai most azon dolgoznak, hogy kiderítsék az elrejtett tárgyak történetét. Zalaszentgrótról dr. Kostyál László múzeumigazgató, művészettörténész és két történészük, Béres Katalin és Erős Krisztina hozták el a gyűjteményt Zalaegerszegre. Jelenleg tisztítás és restaurálás alatt vannak, a közeljövőben egy sajtótájékoztató keretében mutatják be a páratlan kincseket.

Igazán követendő példa a törvénytisztelő magatartás, hogy a tárgyak megtalálása után a házaspár a Göcseji Múzeumot értesítette.