Ekler Gergely: nemzetközi színtérre lépett a KINCS

2021. 09 23. 08:08

Ekler Gergely államtitkár: – Büszkeségre ad okot, hogy Magyarország a GDP-jének csaknem öt százalékát fordítja családtámogatásra.

A Kopp Mária Intézet a Népesedésért és a Családokért (KINCS) együttműködési megállapodást kötött az Universitat International de Catalunya (UIC) Családtudományi Intézetével, és így nemzetközi porondra lépett – mondta Ekler Gergely, a családokért felelős tárca nélküli miniszter stratégiáért és koordinációért felelős államtitkára szerdán Budapesten sajtótájékoztatón.

Közölte, a KINCS feladata többek között, hogy a családtámogatásokkal összefüggő jó gyakorlatokat hozza haza.

Ekler Gergely azt mondta, büszkeségre ad okot, hogy Magyarország a GDP-jének csaknem öt százalékát fordítja családtámogatásra. A kormány a családi élet sok pontján képes támogatást nyújtani – tette hozzá -, példaként a gyermekvállalást, a családi adózást, az otthonteremtést, és a nagycsaládosok autóvásárlását említve.

Fűrész Tünde, a KINCS elnöke jelezte, hogy az intézet már több hazai egyetemmel kötött együttműködési megállapodást.

A szerdán aláírt megállapodás részeként a felek vállalják, hogy közös kutatásokat folytatnak, egymás kiadványaiban publikációkat jelentetnek meg – sorolta a KINCS elnöke. Fűrész Tünde ugyanakkor kiemelte, a katalán egyetemen már 2004 óta olyan családtudományi képzések folynak, amelyeket a magyar felsőoktatásba is át tudnak ültetni.

A KINCS elnöke arról is beszámolt, hogy az intézet idén novemberben szervezi meg ismét a Családi Értékek Nemzetközi Hálózatát, amelyre 31 országból várnak szakértőket. Az eseményen a barcelonai egyetem is részt vesz.

Montserrat Gas Aixendri (jobbról) és Fűrész Tünde írta alá a megállapodást.
Fotók: kincs.hu

Montserrat Gas Aixendri, az UIC Barcelona Családtudományi Intézetének igazgatója elmondta, az intézet 2004 óta működik Spanyolországban és országos szinten ez az egyetlen intézmény, amely családpolitikával kapcsolatos kutatásokkal foglalkozik.

Megtiszteltetésnek tartja, hogy ők az első olyan nemzetközi egyetem, amellyel a KINCS együttműködési megállapodást kötött.

Magyarországon kiemelkedő munka folyik a családpolitika terén; számukra Nyugat-Európában furcsa megtapasztalni, hogy most Magyarországtól kell tanulniuk, hogy ezen a téren milyen intézkedéseket kell hozni, hogyan lehet átvészelni ezeket a zord demográfiai időket – fogalmazott az intézet igazgatója.

Montserrat Gas Aixendri úgy gondolja, sokat kell tanulniuk Magyarországtól és a családpolitikáról hozzá hasonlóan gondolkodó országoktól, szemben azokkal, akik a bevándorlási politika mellet tették le a voksukat.

A sajtótájékoztató végén Fűrész Tünde és Montserrat Gas Aixendri írta alá a két intézmény nevében az együttműködési megállapodást. (Forrás: MTI)