Európa egyik legkorszerűbb logisztikai központja lesz Zalaegerszegen

2021. 09 10. 09:52

Egy újabb jelentős beruházás vette kezdetét Zalaegerszegen
Fotó: MTI/Varga György

A Metrans elkezdte Európa egyik legmodernebb vasúti-közúti termináljának és logisztikai központjának építését Zalaegerszegen.

Az építkezés kezdetét jelentő ünnepélyes alapkőletételen – szeptember 9-én – részt vett Angela Titzrath, a Hamburger Hafen und Logistik (HHLA) részvénytársaság elnöke, Kiss Péter, a Metrans csoport elnök-vezérigazgatója, Nagy László ügyvezető igazgató, Szíjjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, Mosóczi László közlekedési államtitkár, Balaicz Zoltán polgármester, Vigh László országgyűlési képviselő, dr. Sifter Rózsa kormánymegbízott és Ésik Róbert, a Nemzeti Befektetési Ügynökség vezérigazgatója.

Ezzel elkezdődött a német HHLA cégcsoport részeként működő Metrans óriásvállalat beruházása, melynek során Európa egyik legmodernebb vasúti-közúti terminálját és logisztikai központját építik meg Zalaegerszegen. A több mint 30 milliárd forint értékű fejlesztés közvetlenül 120 új munkahelyet teremt, a kapcsolódó cégekkel együtt pedig akár 500 új munkahely is létrejöhet a térségben. Az önkormányzat a beruházáshoz szükséges 20 hektáros területet 724 millió forintért adta el a vállalatnak.

Zalaegerszeg közlekedési és logisztikai szempontból különlegesen jó helyen fekszik.

A terminál látványterve…
Fotó: Facebook

– 170 milliárd forintos ráfordítással épül a zalai megyeszékhelyet és az M7-es autópályát összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út, továbbá már készülnek a Zalaegerszeget Körmenddel, a 8-as úttal, a 86-os úttal összekötő kétszer kétsávos gyorsforgalmi út tervei is, kapcsolatot teremtve északi irányba (Szombathely, Győr) és nyugati irányba (Ausztria) is.

– Logisztikai szempontból kiemelten fontos a tengeri kikötőkkel való közvetlen kapcsolat, amely a vasúthálózatnak köszönhetően biztosított. Ráadásul Magyarország tengeri kikötőt létesített az Adrián, Triesztben.

–  Ugyancsak fontos szerepet töltenek be a légi kikötők is. Ebből a szempontból is szerencsés helyen vagyunk, hiszen Magyarországon összesen négy olyan repülőtér van, amely a legmagasabb szintű akkreditációval rendelkezik: Ferihegy, Debrecen, Győr és Sármellék. A Hévíz-Balaton Airport jelentős fejlesztés előtt áll, Zalaegerszeg és a repteret jelenleg üzemeltető Hévíz között kiváló a kapcsolat, a megyeszékhely is tervezi az aktívabb szerepvállalást, ráadásul az M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út közvetlenül is összeköti majd Zalaegerszeget a reptérrel, jelképessé téve a távolságot.

–  Vasúti szempontból pedig ugyancsak tökéletes az elhelyezkedés, hiszen a tengeri kikötőktől induló nemzetközi vasúti korridor egyenesen Zalaegerszeghez vezet és itt ágazik el több irányba.

Szijjártó Péter aláhúzta, hogy a zalaegerszegi beruházás egybevág a kormány stratégiai célkitűzéseivel, ugyanis a vállalatok támogatása során hangsúlyt helyeznek arra, hogy azok termékei minél gyorsabban eljussanak az exportpiacra. Többek között ezért is vásárolt Magyarország a trieszti kikötőben egy területet, amelynek fejlesztése hamarosan megkezdődik – tette hozzá, rámutatva a tengeri kikötőkkel való gyors összeköttetés jelentőségére.

A Metrans vállalatcsoport teherszállítással, intermodális szolgáltatásokkal, logisztikával és ingatlanokkal foglalkozik, hetente több mint 550 rendszeres vonatjáratot indít. A vállalat Budapestről Kínába közlekedő konténerszállítója 2019 októberében indult útjára első alkalommal, és ennek nyomán a konténerek mára 12-16 nap alatt bármely magyarországi helyszínről eljutnak kínai célpontokra.