Levelek jönnek-mennek…

2021. 09 09. 10:37

– Csak válasz nem érkezik kérdésünkre Zalaszentgrótról

Természetesen személyesen is megkeressük a városházán dr. Simon Beátát és Baracskai Józsefet.
Fotó: Zalatáj

Jules Verne hősei 80 nap alatt tették meg útjukat a Föld körül, az én kérdésem pedig 141 nap után sem ér igazán célba, pedig csak Zalaszentgrótra küldtem dr. Simon Beáta jegyzőnek. (Amikor e sorokat írom 2021. szeptember nyolcadika van – E.E.)

Érdeklődtem e-mailen, küldtem tértivevényes levelet. Utóbbi majdnem olyan vadregényes utat tett meg, mint Jules Verne regényének szereplői. Zalaegerszegen lett feladva, Balatonszentgyörgyön még megvolt, a zalaszentgróti postára viszont már nem érkezett meg. Fizetett is a Magyar Posta Zrt. kártérítést a malőrért, némi vigaszdíjként.

Aztán végre reagált Zalaszentgrót Város Önkormányzatának jegyzője. Meddő levélváltás kezdődött, amit nem tudok teljes mértékben ismertetni az olvasókkal, hiszen dr. Simon Beáta nem járult hozzá levelei közzétételéhez.

Azt talán fővesztés nélkül megúszhatom, hogy az általam küldött leveleket megosztom az olvasókkal.

A teljességhez tartozik, hogy Zalaszentgrót jegyzőnője az ominózus ingatlanvásárlási-visszavásárlási ügyben személyes találkozás létrejöttét tartja fontosnak közöttünk. Ebben egyetértünk. Nem csak azért, mert a hallgattasson meg a másik fél elve egyértelműen követendő. Másrészt egy hölgy ismételt invitálására nem illik nemet mondani (remélem, ezt nem hímsoviniszta kiszólásnak tekintik – E.E.).

Természetesen élek a meghívással és helyt adunk a kívánt terjedelemben dr. Simon Beáta és Baracskai József polgármester bármilyen témában kifejtett véleményének.

Előbb azonban egy rövid, tényszerű írásos választ várok arra a 2021 április 20-án feltett kérdésemre: miért a Dr. Czeglédy és Társai Ügyvédi Irodát bízták meg az érintett üggyel? Az már csak a nem remélt ráadás lenne, ha Baracskai József polgármester a Zalatájnak választ adna arra a kérdésre, hogy tagja-e a Demokratikus Koalíciónak. A válasz kétféle lehet: igen vagy nem. Ehhez nem kell személyes találkozó.

Utána beszélhetünk személyesen, akár órákon keresztül.

Ui.: Tisztelt Jegyzőnő! Ha úgy gondolja, hogy a Zalatáj nem tartja be a sajtóetika szabályait, ajánlom figyelmébe a Nyugati Fény című sajtóimitáció produkcióját (jelen írásunk alatt olvashatja). Azzal minden rendben van? Annak munkatársaival nem kívánnak személyesen találkozni?

S most következzen az egyoldalú levélváltás összefoglalója, az utolsó elküldött levél!

Tisztelt Jegyző Asszony!

Önhöz 2021 április 20-án küldött elektronikus levelemben csupán annyit kérdeztem: mi indokolta az ominózus ingatlanvásárlási-visszavásárlási ügyben külső ügyvédi irodát bevonni, ha az önkormányzatnak négy jogi végzettségű szakembere van? Ennek megválaszolására nem szükséges az én személyes jelenlétem, csak az Önök konkrét válasza, akár elektronikus formában. Én megfogadtam fiatalabb kollégáim tanácsait, s a korral haladva használom ezt a lehetőséget, mint ahogy ez máshol is elfogadottá vált.

Erre a levelemre egyébként 100 nap elteltével sem kaptam választ, ezért úgy gondoltam, hogy most célszerűbb lesz konkrétabban megfogalmazni az eredeti kérdést. Íme:

Miért éppen azt az ügyvédi irodát bízták meg képviselettel, amelynek vezetője az a dr. Czeglédy Csaba, akit korábban kétszer marasztaltak el adócsalás és okirathamisítás miatt; egyszer ügyészi felfüggesztéssel, másodjára pedig felfüggesztett börtönbüntetéssel sújtottak? Jelenleg bűnszervezetben elkövetett, több mint 6 milliárd forintos költségvetési csalással vádolják, most pedig már az „Ördög Ügyvédje”-ügyben zsarolás és más bűncselekmények megalapozott gyanúja miatt is folyik eljárás ellene. Miért nem vonták vissza ezek után a megbízást és kerestek más, makulátlan hírű irodát, hiszen nem magánügyről, hanem közügyről van szó? Főleg úgy, hogy dr. Czeglédy Csaba ügyvédi tevékenységét fel is függesztették. Csak nem azért, mert dr. Czeglédy Csaba köztudottan a Demokratikus Koalíció embere, s mint a DK reklámfilmjéből is kiderül – ott állítják – Baracskai József pedig Zalaszentgrót DK-s polgármestere. Ő nekem arra a kérdésemre, hogy köze van-e a Demokratikus Koalícióhoz, soha nem válaszolt.

Tisztelt Jegyzőnő!

Továbbra is várom eredeti kérdésemre a választ írásban, s szerintem az sem okozhat nagy gondot, ha az időközben felmerült kiegészítő részkérdésekre is válaszol. Utána természetesen lépésről lépésre haladhatunk – Baracskai József polgármester úr bevonásával – a szentgróti helyzet részletes bemutatásával személyes riportkészítés formájában úgy, hogy az önkormányzat, s főleg Zalaszentgrót érdeke ne sérüljön, s ne keltsen rossz hangulatot a városban. Ebben maximálisan partner leszek!

További munkájához nagyon jó egészséget és sok sikert kívánok!

Zalaegerszeg, 2021. augusztus 27.

Tisztelettel:

Ekler Elemér

kiadó-főszerkesztő

Zalatáj Kiadó

 

Baracskai József esete egy DK-közeli sajtókiadvánnyal (2021.08.26.)