Zalaegerszegen is képzési központot nyitott a Mathias Corvinus Collegium

2021. 08 27. 08:23

Balról Orbán Balázs, Sali Zsófia, Vigh László és Balaicz Zoltán.

Szeptembertől 23 Kárpát-medencei helyszínen már csaknem háromezer magyar fiatal vesz részt a Mathias Corvinus Collegium (MCC) tehetséggondozó programjaiban – közölte a Miniszterelnökség parlamenti és stratégiai államtitkára, az MCC kuratóriumának elnöke csütörtökön Zalaegerszegen, ahol képzési központot nyitott az intézmény.

Orbán Balázs kifejtette: az idén 25 éves tehetséggondozó intézményrendszer az Országgyűléstől kapott tavaly felhatalmazást arra, hogy földrajzi és szakmai téren egyaránt kiterjessze tevékenységét.

A tervek szerint a magyarországi megyeszékhelyeken kívül a Kárpát-medencében és Nyugat-Európában is, összesen 35 helyszínen biztosítanak majd a tehetséges fiataloknak a hagyományos iskolai kereteken túli képzési, közösségépítési lehetőségeket – mondta.

A kuratóriumi elnök jelezte: a kulturális, épített örökség megőrzése érdekében a kiszemelt helyszíneken olyan frekventált helyen lévő, műemléki jelentőségű, de elhanyagolt épületeket kerestek, amelyeket felújításra szorulnak. Zalaegerszegen így került a látótérbe a Kazinczy téren álló egykori városháza, amely a műemléki előírásoknak megfelelően születik újjá és válik az általános és középiskolás tehetséggondozás zalai fellegvárává.

Az MCC leendő zalaegerszegi otthona.
Fotók: Zalatáj

Vigh László, a térség fideszes országgyűlési képviselője, miniszteri biztos azt mondta: szeretnék, ha ez a központ a fiatal tehetségek életének meghatározó helye lenne. Nagyon sok a tehetség a megyében és az egész Kárpát-medencében, nem szabad, hogy elkallódjanak.

Balaicz Zoltán polgármester (Fidesz-KDNP) elmondta: az első írásos említésének 600 éves évfordulóját idén ünneplő városban 1787-ben épült az első városháza a jelenlegi Kazinczy téri épület helyén. Ezt 1864-ben újították fel, majd 1898-ban nyerte el mostani formáját.

A második világháborút követően először a Göcseji Múzeum használta a városközponti épületet, majd az 1970-es évektől a népi ellenőrzés szervezete költözött be, a rendszerváltást követően pedig főként az újonnan alakult pártok irodáinak adott helyet. A polgármester jelezte: a városnak kevés épített emléke maradt, ezért is kezelik kiemelten ezek megőrzését, felújítását.

Sali Zsófia, az MCC regionális képviseletvezetője arról beszélt, hogy szeptembertől – felmenő rendszerben – ötödikeseknek, valamint középiskolásoknak indulnak tehetséggondozó és közösségépítő programok, jellemzően hétvégi elfoglaltsággal. Az élményfoglalkozások között robotépítés, természettudományos kísérletek, a média világával való ismerkedés egyaránt szerepel, de a nagyobbak akár vitatréningen, adatvédelmi előadásokon is részt vehetnek, továbbá ingyenes nyelvi kurzusokat is tartanak, egyelőre ideiglenes helyszínen, a Tudomány és Technika Házában. (Forrás: MTI)