Skandalum

2021. 08 27. 07:58

Jobbról Pikó András, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és Karácsony Gergely főpolgármester.
Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A fővárosi közállapotokról írt cikket az Index hasábjain Pikó András. Józsefváros polgármestere arról győzködi az olvasót, hogy Budapest gyorsan romló állapota mögött tudatos politikai szándék húzódik meg, a kormánypártok a „minél rosszabb, annál jobb” politikáját követik. A hangsúlyt a szociális válságra, a hajléktalanokra, a droghasználókra és a pszichiátriai betegekre helyezik, míg a politikai felelősséget az új polgármesterekre és a civil segítő szervezetekre tolják. Ahelyett, hogy a rendőrkapitányok vagy a belügyminiszter lemondását követelnék, az ellenzéki kerületvezetők és Karácsony alkalmatlanságát sulykolják. Skandalum.

A baloldallal akarják elvitetni a balhét, sugallja az a Pikó, akinek színrelépésével kerületében, a Józsefvárosban visszatért a „békebeli” fíling. Éledezik a prostitúció, munkálkodnak a drogdílerek, beindultak a hagyományőrző bandaháborúk, a csövesek pedig ismét kedvük szerint használják a rendeletileg kitárt kapualjakat, lépcsőházakat. A cikkíró arról akarja meggyőzni az olvasót, hogy nem a liberálisokkal együtt tért vissza a bűnözés, a drog és a mocsok a fővárosba. Mintha Karácsonyék bosszantására maguk a kormánypártok hívták volna vissza az aluljárókba, parkokba, lépcsőházakba a szerencsétlen, lepukkant embereket. (Miközben a hajléktalanszállók szinte üresek.)

Ide kapcsolódik, hogy Budapest hajléktalanpolitikájának egyik ötletgazdája, a főpolgármester lakhatási és szociális főtanácsadója, a CEU-diplomás Misetics Bálint korábban azon merengett, mi lenne, ha – őrizzük meg nyugalmunkat! – a fővárosi műjégpálya műemlék épületébe hajléktalanok költöznének. Ötletét egyelőre jegelték.

Pilhál György
Magyar Nemzet