A tervezett ütemben épül a Lynx harcjármű-gyár Zalaegerszegen

2021. 08 26. 08:06

Palkovics László (jobbról a második) elmondta, hogy hamarosan eléri legmagasabb pontját az épületegyüttes.
Fotó: ITM

Megfelelő ütemben halad a Rheinmetall-csoport és a magyar állam közös beruházásában megvalósuló harcjárműgyár építése Zalaegerszegen. A 2023-ban üzembe álló épületegyüttes a koronavírus-járvány ellenére is folyamatosan épül, hamarosan eléri legmagasabb pontját – közölte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) szerdán az MTI-vel, miután Palkovics László miniszter látogatást tett a helyszínen.

A közlemény szerint a magyar védelmi ipar újjáépítése a nemzeti önrendelkezés, a magyar és szövetséges védelmi képességek megerősítése szempontjából is indokolt. Az ágazat összehangolt fejlesztése hozzájárul a munkahelyteremtéshez, a beszállítói láncokon keresztül a magyar kis- és középvállalkozások versenyképességének fokozásához, a külföldi beruházások ösztönzéséhez, a világszínvonalú képzési, oktatási és műszaki rendszerek magyarországi megjelenéséhez, elterjedéséhez – írták.

Palkovics Lászlót idézve kiemelték: Magyarország a járműipari csúcstechnológiák bevezetése után a magasabb technológiai szintet képviselő védelmi ipart is meg tudja alapítani. „A komoly múltra visszatekintő szektor reneszánszát éli”, 2018 óta mintegy 220 milliárd forint értékű hazai beruházásról született döntés – mondta a miniszter, hozzátéve: a Zalaegerszegen mintegy 60 milliárd forintból épülő Lynx-üzem az új high-tech iparág megteremtésének egyik jelentős pillére, az üzemben a világ legmodernebb páncélozott harcjárműveit gyártják majd 2023-tól.

A közlemény szerint Vigh László, a térség országgyűlési képviselője, a ZalaZone járműipari tesztpálya miniszteri biztosa emlékeztetett: a fejlesztésnek köszönhetően a beszállítókat is beleértve félezer új munkahely jöhet létre. A védelmi ipari beruházások nagyban elősegítik az ország kutatás-fejlesztési innovációs teljesítményének erősítését is – hangsúlyozta, ismertetve: a több mint 25 ezer négyzetméteres Lynx-gyártócsarnok szomszédságában működő tesztpálya off-road elemekkel bővül, az első ütemet a nyáron adták át, a ZalaZone így egyre gazdagabb kínálattal áll a járműfejlesztők rendelkezésére, hiszen az elektromos és önvezető gépkocsikon túl már drónok és harcjárművek kipróbálására is alkalmassá válik.

Háry Andrást, a ZalaZONE Ipari Park Zrt. vezérigazgatóját idézve azt írták: a több mint 14 méter belmagasságú Lynx-gyárban összesen 280 oszlopot állítottak fel a közelmúltban. A csarnokban 10 és 25 tonnás daruk mozgatták az alkatrészeket, a közeljövőben megtartják a gyár bokrétaünnepségét is – olvasható a közleményben.