Megkezdődnek a Gébárti Fazekas Napok Zalaegerszegen

2021. 08 25. 08:38

A kézműves alkotóház…

Megkezdődnek a Gébárti Fazekas Napok Zalaegerszegen szerdán.

A magyar fazekasság értékeit, hagyományait és megújításának lehetőségeit mutatják be a Gébárti Regionális Népi Kézműves Alkotóház rendezvényén augusztus 25-30. között.

A Zala Megyei Népművészeti Egyesület rendezvénysorozata szakmai konferenciával kezdődik: az országos fazekas- és keramikustalálkozón a szakemberek a szakképzés, valamint a felnőttképzés lehetőségeiről tanácskoznak.

Ifj. Albert Attila népi iparművész a fazekasképzés tapasztalatairól, Csuti Tibor, a népművészet ifjú mestere pedig az utánpótlásnevelés és a tudásátadás szakköri formáiról tart előadást – mondta el az MTI-nek Skrabut Éva, a Zala Megyei Népművészeti Egyesület elnöke.

A gébárti alkotóház Jurta kiállítóterében 17 órakor a nyugat-dunántúli fazekasok és keramikusok munkáiból nyílik tárlat. A színvonalas kiállítás anyaga tükrözi a fazekasok útkeresését: a mesterek a tradicionális formák megőrzése mellett, a mai kor technikai, esztétikai megoldásait, új égetési technikákat alkalmazva alkotnak a 21. századi igényeknek is megfelelő tárgyakat – fogalmazott Skrabut Éva.

„A formák tradicionálisak, a technikai megoldások pedig követik a kor színvonalát, ami a mesterek munkáiban izgalmas kihívást jelent” – fűzte hozzá.

A kézművesek háza udvarán csütörtökön megkezdődik a négynapos országos fazekas- és keramikusvásár.