Zala megyében magas a szociális intézményekben az átoltottság

2021. 08 12. 14:03

Egy nővér beadja a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina harmadik, emlékeztető adagját egy nőnek a Zalaegerszegi Gondozási Központban 2021. augusztus 12-én.
Fotó: MTI/Varga György

Zala megyében magas a szociális otthonokban a gondozottak és a gondozók átoltottsága, és sokan kérik a harmadik vakcinát is a megye 63 intézményében – közölte a zalai kormánymegbízott csütörtökön az MTI-vel.

Sifter Rózsa a Zalaegerszegi Gondozási Központ Gasparich úti idősek otthonában tett látogatásán arról számolt be, hogy a megyében a gondozottak körében 90, a gondozóknál pedig 75 százalékos az átoltottság. Az augusztus 1-je óta zajló harmadik körös oltásokra is sokan jelentkeztek, az elmúlt héten 13, a mostani héten pedig 10 szociális intézményben – jelenleg 225 gondozott és 25-30 ápoló esetében – adják be a harmadik, többségében Pfizer-vakcinát az oltócsoportok, de az oltásokra először jelentkezőket is beoltják.

A kormánymegbízott jelezte: Zala kistelepülési szerkezete miatt a megyei oltási munkacsoport úgy döntött, hogy a könnyebb hozzáférés érdekében ettől a héttől már nemcsak Zalaegerszegen, de a nagykanizsai és a keszthelyi kórházban is működtetnek oltópontot, így azok, akik igénylik a megyében a harmadik oltást, már három helyen is beolttathatják magukat.

Sifter Rózsa hozzátette azt is, hogy a jelentős tranzitforgalom – három ország határa mentén, és különösen az Adriára tartó nyaralók miatt – rendkívül fontos a megyében a koronavírus elleni hatékony védekezés. Az átoltottság a megye gazdaságára is hatással van, hiszen a védettség hiánya akadályozhatja a termelést, értékesítést.

Böröczné Bokronyi Edina, a Gasparich úti idősotthon vezetője az MTI-nek arról beszélt, hogy a 92 gondozottal működő intézményben 95 százalékos az átoltottság, az otthon lakói Pfizer vakcinát kaptak. Akik több mint négy hónapja vették fel a második vakcinát, azok közül már most 55-en megkapják a harmadik dózist, ugyancsak a Pfizer vakcinájából.

Az intézményvezető jelezte azt is, hogy korábban sem kellett győzködni az ápoltakat az oltás fontosságáról, mert az első és a második hullám idején megviselte őket a bezártság, a hozzátartozóktól való távollét. A magas oltási hajlandóságnak is volt köszönhető, hogy a harmadik hullám szinte nem is érintette az általa vezetett zalaegerszegi idősotthont. (Forrás: MTI)