Folytatódik az M 76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út építése

2021. 08 12. 09:25

A Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) a közbeszerzési közlönyben 2021. augusztus 6-án közzétette az M76-os kétszer kétsávos gyorsforgalmi út Zalaegerszeg és Fenékpuszta közötti szakasz kivitelezési feladataira vonatkozó felhívást.

Ennek alapján az első részben az M76-os Fenékpuszta és Sármellék (8+600-19+600 kilométerszelvények) közötti 2×2 sávos része épül meg 11 km hosszúságú szakaszon. A nyomvonal a jelenleg kivitelezés alatt álló M76-os Fenékpusztai csomópontjából indul.

A második részben az M76-os Sármellék-Zalaegerszeg keleti csomópont (19+600-43+200 kilométerszelvények) közötti 2×2 sávos része épül meg 23,6 km hosszúságban, továbbá a szakaszhoz kapcsolódik a nemesrádói mérnökségi telep kivitelezése. A beruházás közvetlen 2×2 sávos összekapcsolást eredményez a sármelléki nemzetközi repülőtér és a zalai megyeszékhely között.

A harmadik részben az M76-os Zalaegerszeg keleti csomópont – Zalaegerszeg északi csomópont (43+200 – 52+435 kilométerszelvények) közötti 2×2 sávos szakasz épül meg 9,2 km hosszúságban.

Az első két szakaszra 36, míg a harmadikra 48 hónap áll a majdani kivitelező rendelkezésére.

További részletek itt olvashatók: https://magyarepitok.hu/…/zalaegerszegig-folytatodik-az…

Zalaegerszegnek persze nem csak az M7-es autópályával és Budapesttel közvetlen kapcsolatot teremtő irány a fontos, hanem a gazdasági szempontok és a hamarosan épülő METRANS logisztikai központ miatt a nyugati, ausztriai irány is. A Zalaegerszeg és Körmend közötti, 28 km-es, ugyancsak kétszer kétsávos gyorsforgalmi út nyomvonalának tervezése már zajlik, azt a FŐMTERV Mérnöki Tervező Zrt., a Pannonway Építő Kft. és az UNITEF’83 Műszaki Tervező és Fejlesztő Zrt. készíti. Feladatuk első körben a tanulmányterv és a környezetvédelmi hatástanulmány elkészítése, valamint a környezetvédelmi engedély megszerzése. Körmendnél találkozik majd a gyorsforgalmi út az osztrák határhoz vezető 8-as úttal, valamint az M86-os úttal, melyen Szombathelyre, Győrbe lehet majd eljutni. A Zalaegerszeg és Körmend közötti új nyomvonalra tervezett szakasz a járműipari tesztpályától északra haladva, többnyire a Zala és Vas megyehatárt érintve, a 76-os főúttól északra halad. Vas megye határát átlépve keresztezi a Rába-folyó völgyét. A projekt emiatt egy hidat is magában foglal, a lehető legkisebb mértékben érintve a Natura2000 természetvédelmi területeket. Az új út másik végpontja Körmend közelében az M86-os végpontja lesz. A részletek itt olvashatók: https://magyarepitok.hu/…/egy-uj-raba-hid-is-epul-az…

A harmadik irány az évtized végéig a Zalaegerszeg és Nagykanizsa közötti, kétszer kétsávos gyorsforgalmi út (M74) új nyomvonalon való kialakítása lesz, ennek lehetséges nyomvonaláról még nem jelent meg térképes ábrázolás, a tanulmányterven jelenleg is dolgoznak a NIF szakemberei.