Az Európai Bizottság újabb aljassága?

2021. 07 23. 08:17

Súlyos tévedés a jogállamiságról szóló jelentésben

Az Európai Bizottság brüsszeli épülete. Vajon milyen újabb disznóságon törik a fejüket a bürokraták?
Fotó: Wikipédia

„Súlyos tévedésre” hívta fel a figyelmet az Európai Bizottságnak a magyar jogállamiságról szóló jelentésében a Közbeszerzési Hatóság az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményben.

A bizottság tévesen állítja, hogy a vagyonkezelő alapítványok mentességet élveznek a közbeszerzési kötelezettség alól – írta a hatóság.

„Az igazság ezzel szemben az, hogy a (…) törvény nem erről, hanem ennek éppen az ellenkezőjéről rendelkezik” – közölték.

A hatóság tudatta: a közbeszerzési törvény az általános szabályok alkalmazását írja elő ezekre az alapítványokra is az ajánlatkérői minőség vizsgálatakor.

Az általános szabályok alapján a vagyonkezelő alapítványok és az általuk fenntartott felsőoktatási intézmények – közjogi szervezetként – ajánlatkérőknek minősülhetnek. A közjogi szervezetek pedig nemcsak az uniós forrásból finanszírozott, hanem valamennyi beszerzésük tekintetében kötelezettek a közbeszerzési eljárás lefolytatására – közölte a Közbeszerzési Hatóság.

Ennek hiányában az érintett alapítványok és felsőoktatási intézmények – támogatásból megvalósuló beszerzések esetén – a támogatás okán is ajánlatkérő szervezeteknek minősülhetnek – írták.

Minderről a Közbeszerzési Hatóság részletes magyarázatot adott az Európai Bizottság képviselőinek a jelentés előkészítésekor, de ezt a szervezet figyelmen kívül hagyta – tudatták.

***

Ennyit az Európai Bizottságról! Bürokratái nem tudnak szabadulni gyarmatosító felmenőik hatalmi gőgjétől, arroganciájától, más véleményének eltiprásától. S ebben partner nekik néhány hitvány közép-európai janicsár a posztszovjet régióból.

E.E.