823 millió forintból újulnak meg templomok Zala megyében

2021. 07 16. 09:34

Soltész Miklós (b3), Cseresnyés Péter (b2) és Arányi Zoltán plébános (b) beszélget Homokkomáromban.

Zala megyében 823 millió forintból 54 településen 58 templom újulhat meg a templomfelújítási programban – közölte a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára csütörtökön Homokkomáromban.

Soltész Miklós úgy fogalmazott: üzenetértékű, hogy miközben Nyugat-Európában templomokat rombolnak le, alakítanak át mecsetté, Magyarországon templomfelújítások zajlanak.

Miközben a világ „kifordult magából”, igyekszünk mindent megtenni annak érdekében, hogy megőrizzük a keresztény értékeket – tette hozzá.

Olyan „letűnt, szélsőséges ideológiákkal” bombázzák a magyarokat, amelyek ellentétesek a keresztény parancsolatokkal, sőt azokat a gyökereket próbálják elszaggatni, amelyek Európát évszázadokon át megtartották – mondta az államtitkár.

Példaként említette: olyan döntések születnek uniós szinten, amelyekkel azért akarnak meg Magyarországtól pénzeket elvenni, mert védeni kívánjuk a gyermekeinket.

A magyar templomfelújítási program végrehajtására a kormány 26 milliárd forintos keretet hagyott jóvá, amelyből Magyarországon 1400, a Kárpát-medence magyarlakta területein pedig 400 templom és imaház megújítását támogatják.

A Nyolc Boldogság templom Homokkomáromban.
Fotók: MTI/Varga György

Manninger Jenő (Fidesz) zalai országgyűlési képviselő a sajtótájékoztatón azt emelte ki: az általa képviselt választókerület zömmel kistelepülésekből, falvakból áll, amelyek jelentős része a Magyar falu programból is kapott támogatást.

Cseresnyés Péter (Fidesz), a térség országgyűlési képviselője, államtitkár úgy fogalmazott: a templomfelújítások nemcsak a hitélet színtereit újítják meg, de jelentősen növelik egy-egy település turisztikai vonzerejét is. (Forrás: MTI)