Kásler soron kívüli vizsgálatot rendelt el

2021. 07 14. 12:22

A cél, hogy a Zala megyei traumatológia zökkenőmentesen működjön

Gyurcsány Ferenc és a volt kórházigazgató, jelenleg DK-jelölt Csidei Irén.
Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

Soron kívüli átfogó vizsgálatot rendelt el a Zala megyei traumatológiai ellátás jelenlegi helyzetével kapcsolatban Kásler Miklós, miután a Szent Rafael Kórházban felmondott hét traumatológus orvos, akik kevesellték az ügyeleti díjakat. Az intézmény korábban közölte: a távozó traumatológus szakorvosoknak az áprilisi bruttó bére 2 és 2,7 millió forint között alakult, és a tavalyi évhez hasonlóan kiemelkedő javadalmazásban részesültek más szakterületek orvosaihoz képest.

Kásler Miklós miniszter soron kívüli átfogó vizsgálatot rendelt el a Zala megyei traumatológiai ellátás jelenlegi helyzetéről, kitérve a Zala Megyei Szent Rafael Kórházban felmondott hét traumatológus orvos távozásának valamennyi körülményére – jelentette be az Emmi. Közleményében a tárca hangsúlyozta: az elmúlt időszakban a Zala Megyei Szent Rafael Kórház traumatológiai osztályának orvosai egységesen jelezték a kórháznak, hogy nem értenek egyet a nekik kifizetett ügyeleti díjak mértékével.

– A megegyezés érdekében az ügyeleti díjakat az intézmény vezetői jelentősen megemelték. Ennek ellenére a felmondás alatt álló traumatológusok újabb követelésekkel álltak elő. A kórház menedzsmentje megvizsgálta ezeket a követeléseket és megállapította, hogy az újabb elvárásaik nélkülöznek minden szakmaiságot, teljesítésük jogszerűen nem lehetséges – írta az Emmi.

Közleményük szerint miután a traumatológiai osztályon dolgozó orvosok sem engedtek a követeléseikből, ezért lezárták a tárgyalásokat, az intézménnyel együttműködni nem kívánó traumatológusok felmondását elfogadták.

– A miniszter kérésére a felülvizsgálat annak érdekében történik, hogy az ellátás minden beteg számára az elvárt időn belül és az elvárt szakmai színvonalon zökkenőmentesen működjön a továbbiakban – közölte a tárca.

Ismert: a Szent Rafael Kórházban hét traumatológus júniusban adta be a felmondását, mert sérelmezték az ügyeleti díjak számukra alacsony mértékét. A kórház vezetése ekkor a 24.hu-nak bérzsarolásnak nevezte a felmondott orvosok követelését. Az intézmény hangsúlyozta: a traumatológusok úgynevezett trauma fix díjazásban is részesülnek.

Átfogó vizsgálatot ígért a miniszter a kórházban.
Fotó: Zalatáj

A Traumatológiai Társaság ajánlása szerint a teljes díj hatvan százaléka illeti meg a dolgozókat. A Zala Megyei Szent Rafael Kórház azonban ennél nagyobb összeget állapított meg, a traumatológiai ellátásában részt vevő orvosok és szakdolgozók a teljes díj 75 százalékát kapják meg, ez havonta 300-700 ezer forint közötti összeg.

– Kimutatásaink alapján az érintett traumatológusok ügyeleti leterheltsége a más osztályokon dolgozó orvoskollégákhoz képest alacsonyabb – írta a portálnak a kórház, hangsúlyozva, hogy a koronavírusos betegek ellátásában a traumatológia osztály felmondott szakorvosai nem vettek részt, vagyis a pandémia nem okozott nekik többletterhelést. Az elhalasztott műtéteik helyett az oltópontokon teljesítettek feladatot, külön juttatásért – közölték.

Leszögezték azt is, hogy „az egészségügyi szolgálati jogviszony vállalásával 2021. március 1-jével jelentősen megemelkedtek az orvosi bérek. Kórházunk felmondott traumatológus szakorvosai a megemelt béren túl a korábban említett traumatológiai ellátásért járó fixdíjban és az ügyeletek után járó díjban is részesültek.” Az intézmény állítása szerint így azoknak a távozó traumatológus szakorvosoknak, akik elégedetlenek voltak a bérezésükkel, az áprilisi bruttó bére 2 és 2,7 millió forint között alakult, és a tavalyi évhez hasonlóan kiemelkedő javadalmazásban részesültek más szakterületek orvosaihoz képest – tette hozzá a kórház menedzsmentje.

Az ügynek annyi politikai vonatkozása is lehet, hogy Zala megye 1. választókörzetében a DK jelöltje nem más, mint a Szent Rafael Kórház korábbi igazgatója, Csidei Irén, akit 2015-ben indoklás nélkül bocsátottak el. A Gyurcsány-párt házi portálja, a Nyugatifény.hu ennél fogva kárörvendő módon, Tömegével mondtak fel az orvosok, Kásler Miklós teljesen bepánikolt címmel számolt be a történtekről. (Forrás: Magyar Nemzet)