Bábparádé Hottón

2021. 07 14. 15:04

A felvétel egy korábbi hottói rendezvényen készült.

Színvonalas produkciókkal, játékos programokkal készülnek a bábparádéra a Zala megyei Hottón, ahol a kétnapos rendezvény egy felnőtteknek szóló, élőszereplős bábjátékkal nyílik meg péntek este.
Petőfi Sándor A helység kalapácsa című epikus költeményének bábszínházi adaptációját a pécsi MárkusZínház mutatja be – mondta el a keddi programismertető sajtótájékoztatón Varga Péter Róbert bábos, a Ziráno Színház ügyvezetője. Szombaton a Griff Bábszínház és a Ziránó Színház közös produkcióját, Weöres Sándor Csalóka Péter című gyermekdarabját láthatja a közönség. A pécsi Bóbita Bábszínház a Robin Hood című előadással érkezik Hottóra, a zenés, kesztyűs bábjátékot Boráros Szilárd tervezte és Schneider Jankó állította bábszínpadra.
A faluház előtti téren szombaton 14 órakor családi programok kezdődnek: a kecskeméti Tekergőtér ügyességi játékokra invitálja a fiatalabb korosztályt, a pécsi Papír Panír pedig egy különleges fényjátékot mutat be Fénylabirintus címmel: a gyermekekkel közösen festett labirintust egy tükör segítségével lehet majd bejárni. A közönség részt vehet a szombathelyi Arizona Légitársaság Felhővadászat című kalandos játékán is, a programokat a debreceni Melodikus Szekció promenádzenével kíséri.
Varga Péter Róbert felidézte: az első „banándobozos” szakmai találkozót – amelyre a bábszínházhoz kötődő művészek olyan produkcióval érkeztek, amely belefért egy banános dobozba – 2008-ban rendezték meg Hottón. A találkozó évről évre népszerűbbé vált, a falu közössége pedig befogadta a bábosokat, így egyre nagyobb közönség előtt mutathatják be a bábos produkciók sokszínűségét – fogalmazott Varga Péter Róbert. A családi bábszínházat feleségével, Pfeifer Zsófia bábos-zenésszel közösen működtetik, bábjátékaikkal az ország szinte minden tájegységére eljutottak – fűzte hozzá.
Vincze Ferenc, Hottó polgármestere kiemelte: a Ziránó Színháznak, valamint a településen élő Boráros Szilárd bábtervezőnek és Boráros Milanda rendezőnek, bábtervezőnek, drámapedagógusnak köszönhetően a tizedik bábos programsorozatot rendezhetik meg a 300 lelkes településen. A bábparádé része lett a tájegység értékeit bemutató, Göcseji Dombérozó elnevezésű rendezvénysorozatnak. A programok ingyenesek, a közönséget helyben sütött lángossal, limonádéval kínálják.
A Hottóért Alapítvány a Magyar Falu Program pályázatán két-két millió forint támogatást nyert el az idei és a jövő évi bábparádé megrendezésére. (Forrás: MTI)