Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Végrehajtók eldorádója
- a kilakoltatottak földjén?

 

Már régóta figyelemmel kísérem a végrehajtók működését. Egy dologra felfigyeltem: nem létminimumon élő emberek.
A friss hírek szerint egymást jelentik fel, juttatják bíróság elé. A kamarájuk szerint a végrehajtók egy kis csoportja okozza a viszályt, a másik oldal viszont a kamarát hibáztatja.
Nepel Zsolt ügyész szerint „betekintést nyerhettünk azokba a vállalhatatlan és indokolhatatlan belharcokba, amelyekben a kamara is érintett, s amelyekben a tagság több pártra szakadt. A tagok saját kollégáikat támadják, egymás ellen indítanak büntető- és polgári pereket, és próbálják egymást tönkretenni egzisztenciálisan.
A viszály nem újkeletű. Némi adalék a végrehajtói életképhez: 2011 október elején kéthetes amerikai körútra utazott 24 magyar bírósági végrehajtó. A kamara tagadja, hogy ők fizették volna a luxuskirándulást.
Los Angeles-i városnézés, élményrepülés Las Vegas felett, David Beckham focicsapata élőben, Grand Canyon, Golden Gate, túra a Mojave-sivatagban. Többek közt ezek a programok szerepeltek az amerikai luxusutazáson - legalábbis ezt állítja a Fehér Kéményseprők Szövetsége.

 

Isten hozott…
Fotó: Fehér Kéményseprők Szövetsége


A szervezet elnöke a Hír24-nek elmondta: felháborítónak tartja, hogy míg Magyarországon sokan a lét határán tengődnek, úgy a végrehajtók álomnyaraláson vesznek részt, mint fogalmazott: „a deviza- és számlaadósoktól elrabolt pénzből". Dabasi Tamás az ügyről egyébként egy levélből értesült, melynek szerzője – bár kilétét nem árulta el – azt írta, a végrehajtók luxuskirándulásáról szóló információ véletlenül jutott a fülébe. A levélíró éppen egy utazási irodában foglalt volna repülőt, amikor kiderült, hogy egy nagyobb, Magyarországról induló százfős társaság már csaknem az összes helyet megvásárolta az egyik Amerikába tartó járaton.
A névtelen szerző némi kérdezősködés után megtudta, hogy a kiránduló csapat bírósági végrehajtókból és családtagjaikból áll, sőt az utazás tervezett programját is sikerült megszereznie. Eszerint a csaknem kéthetes luxusút során a végrehajtók négycsillagos szállodában laktak, ellátogattak Los Angelesbe, megnézték a Hollywood-feliratot, Beverly Hillst és a világ egyik legdrágább bevásárló utcáját, a Rodeo Drive-ot. Las Vegasba is átruccantak, ahol helikopterrel csodálhatták meg a várost, majd következett San Francisco, a Hoover-gát és a Grand Canyon. A végrehajtók – állítólag – szakmai előadásokon is részt vettek és megnéztek egy LA Galaxy - Real Salt Lake futballmeccset.

 

A Koppány csoport aktivistái az újpesti végrehajtói iroda előtt.
Fotó: Fort András, Szabad Riport


A Fehér Kéményseprők Szövetségének elnöke elmondta, mikor tudomásukra jutott a végrehajtók útja és az, hogy mikor érnek haza, nagyjából tízfős önkéntes csapattal kimentek a Liszt Ferenc repülőtérre, hogy egy sebtében szerveződő demonstrációval tiltakozzanak. „Isten hozott a kilakoltatottak földjén! Reméljük, jól éreztétek magatokat a luxusnyaraláson!" - ezzel a szlogennel készítettek plakátot, így várták a Magyarországra érkező végrehajtókat, akik közül – Dabasi Tamás elmondása szerint – néhányat fel is ismertek az önkéntesek.
A Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara (MBVK) állítja, hogy októberben nem szervezett utazást az önálló bírósági végrehajtók számára. Bár elismerték a kirándulás tényét, illetve azt, hogy a végrehajtók szakmai programokon is részt vettek, tagadták, hogy a kamara fizette volna a luxusutat. Azt írták, az „önálló bírósági végrehajtók magánszervezésű, csoportos utazásban vettek részt, saját szabadságuk terhére. Az út költségét minden résztvevő saját maga állta, a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamara költségvetéséből nem járult hozzá az utazás finanszírozásához. A százfős csoportból kizárólag 24 fő bírósági végrehajtó, akik családtagokkal, barátokkal, ismerősökkel vettek részt a nyaraláson."
Az utazást szervező iroda ügyvezető igazgatója szintén nyilatkozatban cáfolta, hogy cége bármilyen információt adott volna az utazásban nem részt vevő személyeknek az út programjáról, költségeiről és egyéb részleteiről.
Az ügy kapcsán egyébként a Fehér Kéményseprők Szövetsége az adóhatósághoz fordul. Beadványukban azt kérik, a NAV indítson vagyonosodási vizsgálatot az érintett bírósági végrehajtóknál, hogy kiderüljön, a – valószínűleg több milliós – luxusutat, miből finanszírozták és hogy törvényesen adóztak-e utána.

 

Balogh Béla, a Koppány otthonvédő csoport vezetője és dr. Kállay Judit, a Magyar Végrehajtók Országos Egyesületének alelnöke.
Fotó: Fort András, SzRTI


2012. június 16-án a Magyar Nemzet online oldalán olvashattuk Kállay Judit véleményét: - Amíg érdekeltté lehet tenni a végrehajtót a hitelek bedőlésében, addig nem lesz változás a kilakoltatások terén – mondta el a Magyar Nemzetnek a Magyar Végrehajtók Országos Egyesületének alelnöke. Kállay Judit szerint az országban élő kétszáz önálló bírósági végrehajtó tíz százaléka nem a jogszabályok szerint jár el, és annak ellenére, hogy okirat-hamisítás, hivatali visszaélés és egyéb bűncselekmények miatt eljárások hada folyik ellenük, ma is dolgoznak. Ráadásul jogi ismeretük is kétes: hetven százalékuknak csupán érettségije van.
Kállay Judit valaha végrehajtójelöltként dolgozott, tagja volt a Magyar Bírósági Végrehajtói Kamarának, párja pedig ma is végrehajtó. Tavaly mégis létrehozták a Magyar Végrehajtók Országos Egyesületét, amely tulajdonképpen a kamara egyes tagjai ellen harcol.
- Nem kizárólag a kamara egyes tagjaival szemben lépünk fel jogi eszközökkel, bár az kétségtelen, hogy a legtöbb problémánk a szakmabeliekkel van. Minimális elvárás a bajba jutott devizahitelesek, közműtartozást felhalmozó emberek részéről, hogy azok a végrehajtók, akik az ügyükben eljárnak, betartsák a jogszabályokat. Itt ugyanis emberi életekről van szó: egyre gyakrabban hallunk öngyilkosságról vagy öngyilkossággal, robbantással fenyegetőző adósról, ezért nem mindegy, hogy a végrehajtók hogyan végzik feladatukat. Úgy éreztük, muszáj felemelni a szavunkat a visszaélések ellen - mondta, majd hozzátette: - Főként okirat-hamisítással és hivatali visszaéléssel vádoljuk ezeket a végrehajtókat. Meg sem tartották az adott árverést, vagyis a róla készült árverési jegyzőkönyv, azaz maga a közokirat tartalma nem valós. Más esetben kiderült: úgy adott el ingatlant a végrehajtó, hogy nem is járt benne. Ez pedig elengedhetetlen ahhoz, hogy a végrehajtás egyik - talán a legfontosabb - alapelvét, a fokozatosságot betartsa a végrehajtó az eljárás során, hiszen ha nem foglal le esetleg értékesíthető ingóságot, hanem egyből az ingatlant árverezi el, akkor az adósnak esélye sem lesz elkerülni a kilakoltatást. A végrehajtónak kötelessége leltárba venni az ingatlanban lévő értékeket, hiszen lehet, hogy egy televízió, számítógép vagy étkezőgarnitúra lefoglalásával és elárverezésével kiegyenlíthető a tartozás. Főként abban az esetben, ha csupán néhány százezer forintos közműtartozásról van szó. Az ingatlanárverés csak a legvégső megoldás lehet. Ezenfelül sajnos olyan végrehajtó is van, akit kényszerítéssel vagy sikkasztással vádolnak.