Kezdőlap

Lapjaink:

Hasznos oldalak

 

Kapcsolat

 

Zalatáj Kiadó Ügyfélszolgálat

 

8900, Zalaegerszeg, Rákóczi F. út 2-4., Pf.: 381

Telefon: 06-92/593-936

Fax: 06-92/596-937

Mobil: 30/378-4465

E-mail: zalataj@zelkanet.hu

 

Térkép

Tormaföldét választották
Gyermekrehabilitáció és rákkutatás Zalában

 

Szirmai Mónika örül annak, hogy Tormaföldén megvalósulhatott elképzelésük.

 

Két éve kezdődtek el a tormaföldi Bertha-házaspár (prof. dr. Bertha András kutató, gyógyszerész, toxikológus és felesége, Szirmai Mónika) fejlesztései a településen, aminek köszönhetően a közjót szolgáló létesítmények felújítása és különböző projektek valósulhatnak meg. A részletekről elsőként Kondákor József polgármestert kérdeztük:
- Tíz fővel alakítottuk meg a Tormaföldi Gyermek Rehabilitációs Egyesületet, a tagok között paksi és siófoki is van, sőt budapesti alapítónk is akad. Fő célunk az, hogy egy kis létszámú településnek is nyíljanak meg a pályázati támogatási lehetőségek. Legutóbb a Leader „Falufejlesztő-falumegújító” kiírásán egyesületünk pályázott a kultúrház felújítására - ahol a székhely is kialakításra kerül - és 100 százalékos támogatás keretében 25 millió forintot nyertünk. Sokáig nem tudtunk mit kezdeni az óvoda épületével, most ugyancsak az egyesület és a Bertha-házaspár kezdeményezésére konyha és szálláshely kialakítására kerülhetett sor. A főzés júliustól indult, és az idelátogatók ellátása mellett a szociális étkeztetésre is lehetőség lesz.

 

Megépült a lovarda, lovas terápia indul.


Az egyesület legújabb terveiről, a gyermekrehabilitációs elképzelésekről Szirmai Mónika ügyvezetőt, az egyesület elnökét kérdeztük:
- Férjemmel, aki tizenhárom éve foglalkozik daganatos betegekkel, már korábban elterveztük egy olyan központ létrehozását, amely beteg gyermekek felgyógyulásában, kezelésében, a terápiában segít. Ez az elképzelés Tormaföldén valósulhat meg, csodálatos természeti környezetben, állatokkal körülvéve, amely a lelki terápia része lehet. Lovas terápiát tervezünk, megépült a lovardánk  és első csoportjaink már a nyáron megérkeztek táborunkba, amely azért is egyedülálló, mert adottak a bentlakás lehetőségei, tehát a terápiát a leghatékonyabban tudjuk ezáltal alkalmazni.
- Egészséges gyermekek is látogathatják központjukat?
- Természetesen. Állatsimogatóval várjuk őket, galamb, birka, szamár, kecske, ló található az állományunkban és a lovas turizmus fejlesztésén is fáradozunk, a kerékpáros, bakancsos túrázás mellett. Polgármester úr szavaihoz kapcsolódva: a konyha és turistaszálló egy épületben kapott helyet, gyakorlatilag az egész évben fogadhatunk vendégeket, nem kell várnunk a nyári gyermektáboroztatási lehetőségekre, a szünidőre. Jelenleg az Új Széchenyi Terv pályázatán várakozási listán vagyunk, amely feloldása után további fejlesztési lehetőségek nyílnak meg számunkra.

 

Kondákor József: - Fő célunk, hogy a kis falvakban is nyíljanak meg a pályázati lehetőségek.


Prof. dr. Bertha András a közelmúltban tartott XX. természetgyógyászati kongresszus és kiállítás alkalmával Természetgyógyászatért-díjban részesült.
- Győr-Sopron megyében, egy pici faluban születtem, Sopronban érettségiztem, majd tanulmányaimat a szegedi orvosi egyetem gyógyszerésztudományi karán folytattam tovább - idézi fel tanulmányait prof. dr. Bertha András. - Doktoranduszként ott is maradtam az egyetemen, majd gyógyszerész doktor lett belőlem. A kémia területe állt a legközelebb hozzám, disszertációmat is ebből a tudományból írtam, később Keszthelyre kerültem a toxikológiai intézetbe munkatársnak. 1986-tól magánpraxisomban toxikológiai szakértői munkát kezdtem el és közben elvégeztem egy nemzetközi toxikológiai kurzust is. Első szabadalmam ebben az időben született, ami környezetvédelmi szempontból az úgynevezett víztartalmú üzemanyagok alkalmazását jelentette.
- Ez mit jelent a hétköznapok nyelvén?
- Tulajdonképpen egy kémiai reakcióval be tudtam kötni az olajfázisba a vizet, amely technológia már körbefutotta az egész világot. Ennek kapcsán töltöttem Kanadában három évet, majd Svájcban ötöt, de már akkor az étrendkiegészítők felé fordult az érdeklődésem. Ennek egyik oka, hogy a szabadalom szép dolog, főleg, ha minél több országban tesszük védetté, ám nagyon költséges. Hogy értsék: százmilliós nagyságrendről beszélünk, ha azt akarjuk, hogy futamidőn belül megmaradjon a szabadalom, ami húsz év. Három étrend kiegészítővel kapcsolatos szabadalmam után jelenleg ilyen fenntartási díjat fizetünk.

 

Prof. dr. Bertha András: - A természet adta lehetőséget használjuk ki.


- Mi az, amit felfedezett, természetesen nem a titkokra vagyunk kíváncsiak!
- Alapelvünk, hogy az általunk kitalált dolgokat úgy hasznosítsuk, hogy az valakinek a javát szolgálja. Nem szeretem a villogást, inkább a háttérben maradok és onnét irányítom a dolgokat. Legjelentősebb szabadalmam egy olyan hatóanyagnak a megtalálása, és annak preklinikai kísérletei - amelyek 17 év után a mai napig folynak -, amely egy természet adta lehetőséget használ ki. Amikor természetes anyagokról beszélünk, mindenki a növényvilágra gondol, én azonban az állatvilág felé fordultam. Egy bizonyos állatfaj emberre nem patogén, tehát nem megbetegítő, hanem védekező rendszerének alapjait tartalmazza a kapszulám. Érthetőbben: annál az állatfajnál nem ismerjük a daganatos megbetegedést, mert védekező rendszere egy életen át biztosítja a túlélést. Olyan hatóanyagot termel, amely a sejtosztódás folyamatában csak a jó sejtek képződésének irányába enged sejtszaporodást. Azt tudjuk, hogy a fogamzástól a halálunkig az életünk nem szól másról, mint a sejtosztódásról. Ez a folyamatos sejtosztódás biztosítja számunkra a jó érzetet, az érzelemvilágot, életkorunk kitolódását. Ez előre beprogramozott rendszer szerint működik, de van egy folyamat a DNS replikációban, az újjáfelépítés rendszerében, amit mutációnak nevezünk. Az immunrendszerünk arra való, hogy ezeket a mutációkat kivédjük, ám véges dolog, hiszen ha egy bizonyos idő alatt a sejtcsoporton belül 7-12 mutáció lezajlik, abból egészen biztosan daganatos folyamat lesz. Az emberi sejtmilliárdok tükrében ez a 7-12 arány a porszemnek a milliárd része, tehát nagyon könnyű ebbe a helyzetbe kerülni. Az osztódó sejtben jelen van két kész DNS-spirál, amit egy enzim ellenőriz. Ha ez az enzim hibát talál, akkor jelzést ad, és a sejtet „öngyilkosságba” kergeti. Ezért nem vagyunk valamennyien daganatosak. A készítményem olyan anyagot tartalmaz - egyébként semmilyen káros mellékhatása nincs -, amely csak a defektes sejtekhez nyúl. Van egy gén (tumorszupresszor gén), amely ezt az enzimet termeli, ennek termelését serkenti a szer. Ezt az enzimet ismerik a tudósok 15-20 éve, elő is tudják állítani és azt gondolhatjuk, hogy ezzel megoldódott a rák-probléma, hiszen ha ezt bejuttatjuk a szervezetbe, az gyógyulni fog. Azonban a természet bonyolultabb, csak az endogén, tehát magam számára kitermelt enzim a jó, vagyis az én enzimem önnek nem jó és millió más embernek sem, és ez visszafele is igaz. Az általam kifejlesztett szer az enzim termeltetésébe szól bele, a hatóanyaggal elérem ezt a központot és nekem termeli így a saját enzimemet - hangzott a professzor összefoglalójában.

 

A kapszula gyártósora.


Egyébként a Természetgyógyászatért-díjat a szövetség a természetgyógyászat és a medicina területén kiemelkedő tevékenységet folytatók részére ítéli oda. Idén ezt a díjat legnagyobb örömünkre a BerthaPharma-Technology vezetője, a Bertha Medical Csoport alapító tagja és elnöke, prof. dr. Bertha András vehette át. Rajta kívül még ketten kapták meg ezt a kitüntető elismerést: Marosi Zoltán, az ENERGY magyarországi leányvállalatának vezetője és dr. Fauszt Teréz orvos és Feng Shui szakértő. Prof. dr Bertha András a rákgyógyítás és megelőzés területén végzett több évtizedes kimagasló kutató, felfedező, felvilágosító tevékenysége elismeréseként, és a Vitalitae termékcsalád megalkotásáért kapta a díjat, amelyet ünnepélyes keretek között adtak át a rendezvény helyszínén.

 

- Dányi -

 

A Bertha Medical termékei.