Magasított sámlit kért az igazgatótól (2017.06.13., 9:05)

Bizony bácsi és kordéja

 

Jó kedélyű embernek ismerték.

 

Bizony bácsi egy másik leányával, Erzsébettel, s annak férjével Zalaegerszeg andráshidai városrészében beszélgettünk. Takaros családi ház, kellemes terasz, gondozott kert. Van mondanivaló bőven.
- Amint azt húgom, Piroska is mondta, vagyis írta Leccéből, édesapám súlyos sérülést szenvedett a vonatbalesetnél, amikor Magyarországra szökött. Nyolc seb nyomait viselte koponyáján élete végéig. Kilenc gyermek született édesapám és édesanyám házasságából, még valamennyien élnek. Többen már nem Zalában - mondja Erzsébet asszony.
Mint ahogy az a testvér sem, aki őrzi Bizony bácsi társát, az elmaradhatatlan kézikocsit, ami „védjegye” volt. Szombathelyen él Bizony bácsi fia, az ő garázsában „pihen” szétszedve, lezsírozva a járgány.
Stefano Bertini, vagyis Bizony István eredeti szakmáját tekintve cipész volt. Szerszámkészletét még ma is őrzi a család. Mivel több nyelven beszélt, sokszor kérték fel Zalaegerszegen tolmácsolásra. A bicikliszerelés sem volt idegen tőle. Több évig dolgozott - mint ezt az előző részben írtuk - a Finommechanikai Vállalat háztartási gépkölcsönző részlegénél, aztán a cukrászüzemben, ahonnét triciklin szállította ki a süteményeket a zalaegerszegi presszókba.

 

Az egykori helyőrségi klub területén működött a cukrászüzem, ahonnét Bizony bácsi triciklivel hordta ki a süteményeket a presszókba.

 

- Nagyon szép írása volt. Szigorú, becsületes, jószívű - így emlékszem rá, aki udvarias volt mindenkivel - folytatja Erzsébet. - Nyugdíjba vonulása után sem adott magának pihenőt. A rendőrkapitányság egyik vezetőjének leányánál - szép asszony volt - segédkezett, egy kétajtós szekrényt hozott le az emeletről a Jókai utcában, amikor sérvet kapott.
Erzsébet asszony kárpitosként, a férje asztalosként hosszú ideig dolgozott a Zala Bútorgyárban. Bizony bácsi előszeretettel kereste fel az üzemet - erről az előző részben is írtunk, amikor az olasz mérnököktől, technikusoktól alkatrészt rendelt „kocsijához” -,  egy alkalommal magától az igazgatótól kért magasított sámlit, mert „olyan magas a felesége…”
Mint Erzsébet asszony mondja, édesapját jó kedélyű embernek ismerte mindenki. Az alkohollal nem kötött barátságot, viszont a Pepsi Colának nagy kedvelője volt.
Hogy gyötörte-e honvágy? Bizony Erzsébet elmondása szerint egyszer visszament szülőhazájába, Olaszországba, a bátyját akarta meglátogatni, aki először nem fogadta. A rendőrök közbenjárására aztán létrejött a találkozó. Többet aztán nem ment Olaszországba.

Ekler Elemér
(Folytatjuk)

 

A Rákóczi utca 21. Sokáig lakott itt a Bizony-család.

 

A hétköznapi Egerszeg szereplői voltak (2017.05.19.)

Bizony bácsi és kordéja… (2017.05.22.)

Órákig halottnak hitték (2017.05.31.)

Alkatrészt kért „kocsijához” az olasz mérnököktől (2017.06.06.)