Alkatrészt kért „kocsijához” az olasz mérnököktől

Bizony bácsi és kordéja

(2017.06.06., 10:30)

 

Leccéből írt édesapjáról Bizony Piroska. Az olasz várost dél Firenzéjének is nevezik.

 

Bizony bácsi nem akármilyen alakja volt Zalaegerszegnek. Több nyelven beszélt, ezért sokszor hívták tolmácsolni. Miután Fiumében született, az olasz anyanyelve volt. S nem is felejtette el… Az 1970-es évek elején olasz mérnökök és technikusok automata gépsorokat szereltek be a Zala Bútorgyárnál. Az alábbi történetet jól ismerem, hiszen családom szinte minden tagja ott dolgozott.
Bizony bácsi megjelent a gyárban. Akkor még nem a mai rendszer működött, a portán is könnyebben szót lehetett érteni, mint a mostani biztonsági szolgálatokkal. Szóval Bizony bácsi egyszer csak ott állt az olasz szakemberek gyűrűjében és anyanyelvén hangosan előadta kérését: a kocsijához szeretne alkatrészt kérni! Az olasz mérnökök, technikusok rögtön megkérdezték tőle: Milyen márkájú a kocsija?
- Uno momento (egy pillanat) - válaszolta Bizony bácsi, aztán elrohant. Egy-két perc múlva pedig megjelent kétkerekű kordéjával…
Humorosnak tűnhet a fenti történet, de igaz. Mint ahogy az is, hogy a buszsofőrök megálltak és elsőbbséget adtak Bizony bácsinak, ha Egerszeg utcáin trappolt kétkerekű kordéjával. A rendőrök is szemet hunytak, ha nem éppen a KRESZ előírásai szerint közlekedett elválaszthatatlan társával a városban.

 

Ahogyan ritkán látták Bizony bácsit. Ülni nem szeretett…

 

Bizony bácsi legfiatalabb gyermeke jelenleg az olaszországi Leccében él. 1971-ben költözött Zalaegerszegről Budapestre, ott nyitott fodrászüzletet. Bizony Piroska 1998 októberében ment férjhez egy olasz állampolgárhoz, öt hónappal azután, hogy édesapja 1998. áprilisában, 90 évesen meghalt. Azóta Leccében él, a házasságukból született két leány viszont Budapestet választotta.
Mint azt az előző részben már írtuk, Bizony bácsi egy Fiuméből induló nemzetközi expresszvonat egyik szerelvénye alá kötözve szökött meg Olaszországból a katonai behívó miatt.
Budapest közelében a vonat összeütközött egy másik szerelvénnyel, Bizony bácsi csodával határos módon élte túl a sok halálos áldozatot követelő tragédiát.  A Rókus kórházban kezelték, majd nyolc hónapot töltött az olasz nagykövetségen. Válaszút elé állították: vagy visszamegy és harcol, vagy lemond az olasz állampolgárságról. Bizony bácsi, vagyis Stefano Bertini az utóbbit választotta, s felvette a magyar állampolgárságot.
Bizony bácsinak egyébként 16 testvére volt, s ő a legfiatalabb volt.
Aztán ő is népes családot alapított Zalaegerszegen.

E.E.
(Folytatjuk)

 

A volt Zala Bútorgyár, ahol egykor alkatrészt kért „kocsijához”.