Az idő kereke

2021. 08 24. 09:11

Mihail Gorbacsov
Fotó: MTI/EPA/Szergej Ilnyickij

Harminc éve, 1991. augusztus 19-én, egy nappal azelőtt, hogy a szovjet tagköztársaságok aláírták volna az eresztékeiben recsegő birodalom egyben tartását szolgáló megállapodásukat, a hadsereg néhány agg tábornoka puccsot kísérelt meg Mihail Gorbacsov ellen. A begyepesedett főkatonák – a Rendkívüli Állapot Állami Bizottsága – krími nyaralójában őrizetbe vették a Szovjetunió első (és utolsó) elnökét, majd megpróbálták rábeszélni, hogy „a nemzeti katasztrófa elkerülése érdekében” mondjon le. Gorbacsov persze határozottan beintett nekik, mire a megszeppent veteránok jobb híján egy közleményt adtak ki: „Mihail Gorbacsov elvtárs orvosi kezelés alatt áll, egészségi állapota miatt nem képes ellátni kötelezettségeit, teendőit az alelnök, Gennagyij Janajev veszi át”.

tovább olvasom...

A nemzettest még több ápolásra szorul

2021. 08 23. 09:28

Ha nincsenek családok, akkor egy nemzeti közösség el tud tűnni – fogalmazott Orbán Viktor miniszterelnök egy konferencián.
Fotó: MTI/Botár Gergely

Oda jutottunk, hogy itt-ott már azzal a „progresszív” igénnyel is találkozunk, hogy az eddigi történelemnek is kompletten a kukában a helye, minden fellelhető szellemi és tárgyi örökségével együtt.

tovább olvasom...

NB II-es asztalitenisz-csapata lett Egerszegnek

2021. 08 23. 09:05

Balról Csapó Árpád, Gyöngyösi Áron, Barabás Balázs és Léránt Zsolt.

Az EVO ASE 2016-ban alakult és a megyei bajnokságban kezdte meg a szereplését. Az elmúlt bajnoki szezonban már két csapatot indított a zalaegerszegi egyesület az NB III-ban.

tovább olvasom...

Mint pusztai vándornak a jelfa

2021. 08 19. 10:22

Szent István uralkodói „programja” túlmutat korán

A koronázási jelképek, ékszerek.

„Uralkodj szelíden, alázattal, békésen, hazugság és gyűlölködés nélkül! A király koronájának legfőbb ékszerei a jótettek, ezért illő, hogy a király igazságossággal és irgalmassággal, valamint a többi keresztény erénnyel ékeskedjék.”

tovább olvasom...

Erőszakolt, s még pénzt is kapott

2021. 08 19. 10:19

Európa tragédiája…

A svéd legfelsőbb bíróság bizonyára megvizsgálta a bűnöző „évgyűrűit”…

Nyolcszáznegyvenezer koronát (mintegy nyolcvanezer eurót, vagyis körülbelül 30 millió forintot) kapott a svéd államtól egy migráns, aki megkínzott és megerőszakolt egy nőt – mindezt egy megdöbbentő bírósági ítéletnek köszönhetően – írja a magyarnemzet.hu. Hiába mondták az orvosok, hogy már felnőtt, annak ellenére, hogy ő maga is bevallotta barátainak, a svéd legfelsőbb bíróság elfogadta az általa bemutatott bizonytalan eredetű útlevelet. Tehát kiskorúnak nyilvánították, idő előtt kiengedték a börtönből, és sok pénzt is kap. Áldozata nem kapott kártérítést.

tovább olvasom...

Tábori szentmise a Henye-hegyi kápolnánál

2021. 08 19. 08:30

Államalapító királyunkra emlékeznek augusztus 20-án

A Henye-hegyi kápolnától csodálatos a kilátás Zalaegerszegre, s a többi égtáj felé is.
Fotó: Zalatáj

A hagyományoknak megfelelően államalapításunk ünnepén, augusztus 20-án, délelőtt 11 órakor tábori szentmise keretében emlékeznek a hívők a magyarság legrégebbi ünnepére a Henye-hegyi kápolnánál.

tovább olvasom...

Meghívó

2021. 08 19. 08:25

tovább olvasom...

MEGHÍVÓ

2021. 08 19. 08:11

Szeretettel hívjuk Önt, kedves családját és ismerőseit

a szabadegyetem nyilvános előadásaira.

tovább olvasom...

A „Nyugat” szégyene…

2021. 08 18. 10:38

Itt az ideje a bocsánatkérésnek!

A tálibok könnyedén futamították meg a fejlett Nyugat által támogatott kormányerőket.
Fotó: MTI/AFP

Egymás után meakulpáznak, szaggatják a ruhájukat, hamut szórnak a fejükre a nyugat-európai vezetők, amiért ezt az afganisztáni „bulit” jól elszúrták (a Szovjetuniónak sem sikerült egykor), hogy elhibázott volt 2015-ben és utána a migránsok nyakló nélküli beengedése.

tovább olvasom...

Eljött a pofaváltás ideje

2021. 08 16. 10:12

Amerre épp a szél fúj

Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért (PM) társelnöke, országgyűlési képviselő és Gergely László, a PM aktivistája átadja a párt aktivistái által a 2024-es budapesti olimpiarendezésről szóló népszavazás kiírásához gyűjtött mintegy tízezer aláírást Cseh Katalinnak és Benke Viktornak, a Momentum Mozgalom aktivistáinak a Nyugati téri aluljáróban 2017. február 16-án.
Fotó: MTI/Kovács Attila

A korábban stadionstopozó, nolimpiázó ellenzék viselkedésében újabban markáns változást figyelhetünk meg. Arculatváltásnak is nevezhetném, ám az túlságosan szolid – jobb szó ide a pofaváltás kifejezés. Pofa kell ahhoz, méghozzá vastag bőrrel, ahogy a nemrég még élsportszapuló politikusok most, a magyar sportsikerek farvizén hirtelenjében lelkes nemzeti drukkerekké lettek. Ott domborítanak a sporteseményeken, bajnokokat, olimpikonokat méltatnak. Híveik sem tudnak eligazodni rajtuk. „Stratégiaváltásra kényszerültek – magyarázta lapunknak minap Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzője. – Arra hajlanak, amerre épp a szél fúj.”

tovább olvasom...