Egy simogató gesztus a csácsi állatsimogató számára

2024. 03 22. 08:07

A megoldást keresi mindenki

Más megyékben élő állatvédők tettek feljelentést.
Fotó: Facebook

Nemrég cikkünk jelent meg a zalaegerszegi állatsimogatóval kapcsolatban, ami alább olvasható. Úgy tűnik kedvező változás történt az ügyben. Erről árulkodik Balaicz Zoltán polgármester bejegyzése közösségi oldalán.

– Egyeztetést folytattam a csácsi állatotthon tulajdonosával, Kovács Zoltánnal, aki 2012-ben indította útjára kezdeményezését a csácsi városrészben, 2017-re pedig állatsimogatóvá fejlesztette a létesítményt.

Az indulást akkoriban határozatban üdvözölte a Herkliné Ebedli Gyöngyi önkormányzati képviselő által vezetett Csácsbozsoki Településrészi Önkormányzat, amely ezután is egyeztet majd az együttműködési lehetőségekről.

A kezdeményezést az önkormányzat is üdvözölte, Fazekas Györgyi szakreferensen keresztül folyamatosan tartottuk a kapcsolatot és igyekeztünk több módon is segíteni az állatsimogató működését.

2018-ban építettük ki jelentős anyagi ráfordítással a Horhosok útja túraútvonalat, amelyet direkt olyan nyomvonalon vezettünk, hogy az érintse az állatsimogatót, annak érdekében, hogy minél több túrázót tereljünk a létesítményhez és kölcsönösen előnyös legyen mindenkinek.

Később a vizenyős, nehezen járható szakaszon fából gyalogjárdát építettünk ki a Vari kúttól az állatsimogatóig, hogy még könnyebben járható és megközelíthető legyen az állatotthon.

Ma már 140 állat található a csácsi állatsimogatóban és valóban emberközeli módon lehet megtekinteni őket (szarvasok, őzek, kenguru, alpaka, strucc, emu, páva, papagáj, galambok, lovak, nyulak, stb.). Sok család, sok gyermek szereti, számos önkéntes segíti, ezért értékes ez a magánvállalkozás. Fontos, hogy ezután is tovább működjön, minden jogszabályi előírásnak megfelelően.

Sajnálattal értesültem róla, hogy más megyékben élő állatvédők feljelentették az állami hatóságoknál a létesítményt. A feljelentők talán nem is tudják, mennyi időt, energiát, pénzt emészt fel egy ilyet állatsimogató fenntartása.

Az önkormányzathoz egyébként nem érkezett hivatalos bejelentés és az önkormányzat nem is folytat semmilyen vizsgálatot az állatsimogatóval kapcsolatban.

Az állami hatóságok a hazai és az EU-s jogszabályoknak megfelelően megvizsgálták a létesítmény működését és egy problémára hívták fel a figyelmet, ez pedig a nagyragadozó vadállatok tartási módja.

Az állatoknak biztosítandó terület nagysága és a biztonsági előírások mindenki számára egyformán kötelezőek, a veszprémi állatkerten át a pécsi állatkerten keresztül bármelyik létesítményig ugyanúgy maximálisan be kell tartani az előírásokat, hiszen az emberekre is veszélyes nagyragadozó vadállatokról van szó.

Ez alól nincs és nem is lehet kivétel sehol! Képzeljük csak el, mi történne, ha bármelyik városban megszökne egy nagytestű ragadozó, vagy a szabályoknak nem megfelelően kiépített rácson keresztül benyúlna egy kisgyermek, akinek megharapná, vagy letépné a kezét egy vadállat?

Ma már mintegy 140 állat található az állatsimogatóban.
Fotó: Zalatáj

Az állami hatóság előírta tehát, hogy

– az állatsimogató vagy tekintsen el a nagyragadozó vadállatok tartásától (amennyiben nem tudja kialakítani az előírt nagyságú területet, illetve a szükséges biztonsági tartás feltételeit és ebben az esetben csak kis és közepes állatokat tartson az őztől a lámáig),

– vagy pedig építse ki a nagyragadozó vadállatok kellő nagyságú és biztonságos tartásához szükséges infrastruktúrát az előírásoknak megfelelően, hogy esély se legyen semmilyen balesetre.

A létesítményt bezárás nem fenyegeti, a kis és közepes állatok tartásának ezután sincs semmi akadálya és ugyanúgy működhet az állatsimogató tovább, ahogy eddig.

A tulajdonosnak abban kell döntést hozni, hogy

– ki tudja-e alakítani a nagyragadozó vadállatok kellő nagyságú és biztonságos tartásához a szükséges feltételeket Veszprémhez, Pécshez, stb. hasonlóan és ha igen, akkor tud-e és akar-e a csácsi városrészben tigrisieket és egyéb nagyvadakat biztonságosan és a hatályos előírásoknak megfelelően tartani,

– vagy megmarad az állatsimogató nagyjából a jelenlegi szinten, 140 állattal, ahol mindenféle állat tartható, kivéve a nagyragadozó vadállatokat.

A város közössége nagyra becsüli Kovács Zoltán és valamennyi segítőjének az eddigi erőfeszítéseit. Szerencsére bezárás nem fenyegeti a létesítményt, a tulajdonosnak azonban a fenti kérdésben döntést kell hoznia.

Az egyeztetésen abban állapodtunk meg, hogy az önkormányzat másfél millió forint támogatást biztosít Kovács Zoltán részére, annak érdekében, hogy a hatóság által előírt nagyságú területet és a hatályos biztonságos tartási feltételeket a megadott határidőig ki tudja építeni és esély se legyen balesetre – összegezett Balaicz Zoltán polgármester.

 

A témával összefüggő korábbi cikkünk:

A pletyka és a valóság (2024.02.05.)