A Város Napján szeretnék átadni

2024. 03 21. 09:41

Már 2023-ban elkezdődtek a munkálatok.
Fotó: Balaicz Zoltán FB-oldala

Zajlik az egykori Mérlegház újjáépítése Zalaegerszegen. Erről adott tájékoztatást Balaicz Zoltán polgármester.

– 2021-ben egyhangúlag fogadta el a közgyűlés a város kulturális koncepcióját, amely a Városvédő Egyesület kérését is beépítve tartalmazza a Mérlegház visszaépítését és az egykori végvár történetét megidéző köztéri alkotás elhelyezését.

A munkálatok 2023-ban elkezdődtek. Befejeződött Várkör utca – Mérleg tér – Budai Nagy Antal utca közötti területen a még megmaradt régi ingatlanok bontása. Elkezdődött az új közművek elhelyezése, épül 36 térkőburkolatos parkoló, mellette közösségi tér, visszaépül a régi Mérlegház, valamint az egykori zalaegerszegi végvár sarokbástyáját is megidézzük palánkfallal és köztéri alkotással. A végvári vitézt és mellette egy ágyút formázó alkotást Farkas Ferenc Zalaegerszegért Díjas, Munkácsy-díjas művész készíti dr. Vándor László Zalaegerszegért Díjas régész, nyugalmazott múzeumigazgató szakmai tanácsadása mellett. A teret és a művet a Város Napján szeretnénk átadni.

A Mérlegház az 1900-as évek eleje óta állt a piac mögött a hídmérleg technikai részének és adminisztrációjának befogadására. 13 évvel ezelőtt, 2011-ben bontották el a Vásárcsarnok környékén zajló rekonstrukciós munkálatok miatt. A 2014-ben hivatalba lépett városvezetés a helyi városvédőkkel folytatott egyeztetések alapján ígéretet tett a Mérlegház visszaépítésére, amely most meg is valósul. Köszönet Czeglédy Andrásnak az odafigyelésért – mondta Balaicz Zoltán.