Ötkarikás háború és béke

2024. 03 20. 08:22

Valóban a legjobbak lesznek a bajnokok?

Ismét egy foghíjas olimpia lesz…

Már nincs sok vissza a 2024-es nyári ötkarikás játékokig. Megy a harc a kvótákért, de arról szó sem esik, hogy mit éreznek azok, akik politikai okokból nem vehetnek részt a párizsi olimpián. Semleges színekben állhatnak csak rajthoz az orosz és a fehérorosz versenyzők. Ám csak azok, akik aktívan nem támogatták az Ukrajna elleni háborút. Kizárólag egyéni sportágakban.

Annak ellenére, hogy tudásuk alapján kétségtelenül ott lenne a legjobbak között a helyük. S itt elsősorban az orosz sportolókra gondolok. Egyéni és csapatsportágakban aranyérem-esélyesek lennének több sportágban is. Vagyis ezekben a számokban a majdani bajnok nem ünnepelhetne maradéktalanul.

Szegény Coubertin báró bizonyára nem így képzelte el az olimpiai játékok jövőjét.

Mit mondott egykor Pierre de Coubertin, a modernkori olimpia játékok megálmodója? „Béke vagy te sport! A népeket egymáshoz fűző szép szalag: és testvérré lesznek mind általad.”

Szegény Coubertin báró. Csak eggyel nem számolt. Egy másik „sportág”, a háború megakadályozhatja a nemes versengést. Ahol minden versenyszámban valóban a legjobb nyakába akasztják az aranyérmet.

Oroszország egyébként ősszel Barátság Játékokat szeretne rendezni, ami amolyan „olimpiapótló” lenne, s majd ennek téli variációjára is sor kerülhetne.

Ekler Elemér